Manifestație la Paris, în semn de solidaritate cu românii care protestează în țară față de modificarea Codurilor Penale

21 iunie 2018, 00:15

Românii din capitala Franței spun că nu pot rămâne indiferenți la ceea ce se întâmplă în țară și vor ca România să fie cu adevărat democratică și fără corupție.

Mesajul lor este acela că acum este nevoie, mai mult ca niciodată, de susținere și unitate. De asemenea, ei continuă și acțiunea de strângere de semnături «Fără penali în funcții publice».

Mobilizarea s-a făcut pe rețelele de socializare, iar autorizația pentru protest a fost obținută de la Prefectura Parisului.

Un nou Cod de Procedură Penală, contestat inclusiv de magistrați și care se va aplica pentru prima dată retroactiv, a fost votat în mare viteză, luni, de majoritatea PSD-ALDE-UDMR. Opoziția a reclamat că nu a avut timp să citească cele 300 de pagini ale raportului primit de la Comisia Iordache și că nu a existat o dezbatere reală. Camera Deputaților este decizională. Opoziția a anunțat că va contesta proiectul la Curtea Constituțională.

Cele mai importante și controversate modificări care vizează Codul de Procedură Penală sunt:

  • instanța de apel nu mai poate să dea o pedeapsă cu condamnare unei persoane care a fost achitată în primă instanță decât dacă apar probe noi
  • revizuirea hotărârilor definitive poate fi cerută în cazul în care verdictul nu e semnat de judecătorii care au participat la proces
  • durata urmăririi penale este redusă la un an
  • denunţurile vor aduce reduceri de pedeapsă doar dacă sunt făcute în maximum 6 luni de la faptă

Deputații USR au criticat prezența în sală a secretarului general al PSD, Marian Neacșu, care nu este nici parlamentar, și nici angajat al instituției. Drept urmare, i s-a cerut să plece din sală, deoarece prezența sa ar fi ilegală, susțin reprezentanții Opoziției.

„PSD încearcă să amputeze puterile Justiției şi votează legi cu dedicație pentru Dragnea” – a fost reacția preşedintelui Klaus Iohannis referitor la modificarea fulger a Codului de procedură penală. Parchetul General şi-a exprimat îngrijorarea faţă de ce s-a întâmplat luni seara, iar Înalta Curte a atacat, la CCR, modificarea Codului. În schimb, Călin Popescu Tăriceanu apără decizia luată în Parlament.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite