Manechine high-tech pentru antrenarea cadrelor medicale. Medic UMF "Carol Davila" Bucureşti: Scădem riscul de a face malpraxis în cadrul practicii curente

Manechine umanoide robotice de ultimă generație ajută cadrele medicale din România să trateze mai bine pacienții. O astfel de mașinărie este folosită într-un centru de simulare pentru a recunoaște un AVC şi un infarct și a exersa manevrele salvatoare. Tot mai multe şcoli şi universităţi medicale folosesc simulatoare pentru a antrena viitori şi actuali asistenţi şi doctori, fără riscuri pentru oameni.

23 Februarie 2023, 20:34 (actualizat 23 Februarie 2023, 20:54) Știrile TVR |

Un manechin high-tech de zeci de mii de euro, botezat Apollo, simulează probleme medicale într-un mediu care reproduce condiţiile de spital. Reacţia din imaginile noastre este ca la un atac cerebral.

Totul este ghidat dintr-o cameră de comandă şi înregistrat video, pentru a corecta greşelile. Reacţia "pacientului" high-tech se vede imediat pe monitoare, care arată şi dacă resuscitarea se face corect.

În spitale însă, nu toate cadrele medicale ştiu să facă resuscitare.

”Am pierdut pe cineva drag pentru că timpul de răspuns după o intervenţie chirurgicală care a fost cu succes, timpul de răspuns în secţie la un infarct miocardic a fost mai lung decât trebuia. Multă lume are astfel de poveşti”, spune Dan Cârciumaru, manager programe educaţionale.

Cu un mic manechin se antrenează cei care vor să trateze nou-născuții.

”E important să ştim ce să dăm la mâna medicului, să cunoaştem semnele pe monitor şi cum arată bebeluşul. Le arătăm şi acel geamăt care indică că bebeluşul are o problemă”, explică Cătălina Ciobanu, asistent medical senior ATI, trainer senior.

Cursanţii află şi dacă şi-au dezinfectat corect mâinile. Şi învaţă să recolteze sânge şi să facă injecţii, fără teamă.

Manechine care simulează naşterea, aparate pe care se exersează operaţii laparoscopice şi nu numai sunt şi la Universitatea de Medicină "Carol Davila". În plan, pentru anul acesta, au un centru de simulare în toate specialitățile.

”Studenţii, medicii rezidenţi, asistenţii medicali se obişnuiesc cu procedura, cu materialele sanitare înainte de a lucra cu ele în viaţa reală, cu echipamentele şi automat scădem riscul de a face malpraxis în cadrul practicii curente”, susține dr. Cristian Toma, coordonator, Departamentul de Simulare Medicală, UMF "Carol Davila" Bucureşti.

Tot mai multe şcoli şi universităţi medicale au baze de simulare în condiţii cât mai apropiate de realitate, fără riscuri pentru pacienţi.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 30°C
IASI 30°C 28°C
CLUJ 28°C 26°C
CONSTANTA 26°C 25°C
CRAIOVA 29°C 28°C
BRASOV 27°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI