Mandatul judecătorului CCR Petre Lăzăroiu. Președintele Iohannis se declară îngrijorat, Lăzăroiu susține că legea e respectată

5 iunie 2018, 18:53

Președintele Klaus Iohannis a cerut CCR să analizeze cu atenție situația lui Petre Lăzăroiu, pentru că această controversă pune însăși Curtea într-o situație delicată.

Președintele Klaus Iohannis: „E foarte regertabil că avem această situație, fiindcă prin tolerarea acestor mandate mai lungi, ca să nu mă exprim altfel, chiar Curtea Constituțională s-a pus singură în situația să-i fie chestionată respectarea supremației Constituției”.

Petre Lăzăroiu a fost numit la CCR în 2008, după ce unul dintre judecători a murit. El a avut 2 ani din acel mandat. Ulterior, în 2010, Traian Băsescu l-a numit pentru un mandat complet de 9 ani. Judecătorul susține că situația lui nu încalcă nicio normă. Un articol din Legea de organizare a CCR arată clar că un judecător care a avut un rest de mandat mai mic de 3 ani poate candida pentru un altul complet de 9 ani.

Petre Lăzăroiu, judecător CCR: „La ora actuală textul este în vigoare. Dacă va fi contestat, rămâne de văzut dacă îl acceptăm şi-l declarăm neconstituţional sau dacă-l respingem. Şi dacă îl declarăm neconstituţional este etapa a treia, în care orice decizie a Curţii nu afectează mandatul în curs.”

Tudorel Toader, ministrul Justiției: „Nu uitași că deciziile au efect pentru viitor, ale Curții, nu uitați că dl judecător Lăzăroiu a fost numit în urmă cu opt ani la al doilea mandat”.

Cazul judecătorului Lăzăroiu a fost adus în spațiul public acum câteva zile de un membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Pe o rețea de socializare, judecătorul Bogdan Mateescu i-a atras atenția ministrului Justiției că unul dintre judecătorii Curții Constituționale a depășit mandatul de 9 ani, deși Curtea a dat recent o hotărâre care statuta că e neconstituțională depășirea termenului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite