Mandat european de arestare pentru liderul catalan Carles Puigdemont, aflat în Belgia

3 noiembrie 2017, 12:22

ACTUALIZARE Pe numele lui Carles Puigdemont și a celor 4 membri ai guvernului demis, care se află alături de el, în Belgia, au fost emise mandate de arestare.

Procuratura belgiană a confirmat că a primit documentele pe care le va preda spre punere în aplicare sâmbătă sau duminică.

ACTUALIZARE Carles Puigdemont a anunţat, vineri, că este pregătit să candideze la alegerile regionale anticipate convocate de guvernul de la Madrid în 21 decembrie.

Puigdemont neagă că ar fi fugit din Spania şi susține că a ales Belgia pentru a evita un val de violenţe în Catalonia şi pentru a-şi pregăti apărarea în instanţă. El spune că ar dori să se predea ‘adevărate justiţii, belgiene, nu justiţiei spaniole.

Puigdemont este apărat de un avocat celebru, Paul Bekaert, specializat în extrădări şi azil politic. El a apărat într-o carieră de peste 30 de ani militanţi basci care au luptat pentru organizaţia separatistă ETA sau kurzi consideraţi de Ankara extremişti.

Avocatul poate invoca diverse excepţii, începând de la cele umanitare, până la hibe procedurale, iar tribunalul trebuie să judece cauza în 15 zile.

În acelaşi timp, în orice moment mandatul european de arestare poate fi blocat de o cerere de azil politic, iar pentru acesta va trebui o altă procedură de deliberare. Din practica de până acum, majoritatea acestor cereri au fost respinse în termen de cinci zile.

Joi, opt miniștri din fostul cabinet catalan au fost arestați preventiv pentru implicarea lor în declararea independenței regiunii.  Ei sunt acuzați de rebeliune, nesupunere și deturnare de fonduri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite