Managerul Spitalului „Victor Babeș” din București: Pacienții care vin la spital sunt cu forme severe și critice de boală. (…) Toți acești pacienți sunt nevaccinați. Sunt persoane tinere, din ce în ce mai tinere

4 august 2021, 18:02

Patru ore a stat caravana în parcarea unui mall din central oraşului, dar numai 14 ieşeni au acceptat să se imunizeze.

În ultima lună, la Iaşi au fost diagnosticate peste 30 de cazuri de îmbolnăvire cu tulpina Delta, extrem de contagioasă. Jumătate dintre pacienții internaţi acum la Spitalul de Boli Infecţioase sunt tineri nevaccinați, veniţi recent din străinătate.

Situația este gravă și în alte orașe. Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Bucureşti nu mai are niciun loc disponibil la Terapie Intensivă. Şi tot mai mulţi bolnavi se prezintă la medic după ce simptomele avansează critic.

Simin Florescu, managerul Spitalului „Victor Babeș” din București: „Cresc cazurile grave, nu neapărat ca număr, să ne copleșească, dar cresc cazurile grave. Pacienții care vin la spital sunt pacienți cu forme severe și chiar critice de boală, care ajung târziu, care își neglijează simptomatologia.  Ceea ce este cel mai grav este că toți acești pacienți sunt nevaccinați. Sunt persoane tinere, din ce în ce mai tinere.   Acum din nou terapia intensivă este ocupată complet”.

Iar virusul se răspândeşte:  în ultimele 24 de ore au fost confirmate 271 de cazuri noi. Cele mai multe în București dar și în judeţele Constanța, Ilfov, Cluj și Hunedoara. 67 de persoane sunt tratate la Terapie Intensivă. În aceste condiţii se discută despre posibile restricții pentru cei nevaccinați, dar președintele Klaus Iohannis consideră că nu aceasta este soluția.

„Nu pot să accept măsuri care duc la discriminări. Nu putem să îi constrângem pe oameni să facă anumite lucruri pe care nu vor să le facă fiindcă nu le înțeleg. Și așa este și cu vaccinarea. Trebuie să aprofundăm, să îmbunătățim campania de vaccinare. Pandemia nu s-a terminat. Interdicții neexplicate nu ne duc foarte departe”, a spus președintele Klaus Iohannis.

În opinia specialiștilor, varianta Delta a coronavirusului va deveni dominantă în România într-un timp destul scurt. Iar medicii fac apel la cei care nu s-au vaccinat să se gândească serios la imunizare.

“Vaccinarea este principala modalitate prin care noi reducem substanțial riscul să facem o boală gravă, să ajungem la spital și să ne pierdem viața din cauza acestei boli.  Procentul de persoane testate pozitiv din rândul celor vaccinați cu schemă completă e în momentul de față de 0,1%. În săptămâna precedentă, circa 82% dintre persoanele testate pozitiv erau persoane nevaccinate”, a precizat, la Tema Zilei, coordonatorul campaniei na’ionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță.

Simin Florescu, managerul Spitalului „Victor Babeș” din București: “Dovezile statistice arată că la cei vaccinați mortalitatea a scăzut fabulos. Iar mortalitatea care există acum peste tot, atât în Europa cât și în Statele Unite cât și peste tot, face parte, din păcate, din grupul celor nevaccinați. Deci toți cei care mor acum sunt cei nevaccinați, pe scurt. Și care fac forme severe de boală. Cei vaccinați, nu”.

România nu are încă cinci milioane de persoane imunizate cu ambele doze. Asta deși autoritățile sperau ca acest prag să fie atins încă de acum două luni.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite