Managerul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț și-a anunțat demisia. Orban: Cum să fie suficientă o demisie?

Managerul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, Lucian Micu, și-a anunțat demisia pe Facebook: „Unii cu medicina, alții cu banii. Între acestea mai apare și politica”. Decizia vine după ce 10 oameni și-au pierdut viața în incediul de la ATI. Premierul Ludovic Orban a spus că demisia nu este suficientă, după ce 10 oameni și-au pierdut viața în incendiul din Terapie Intensivă.

16 Noiembrie 2020, 15:51 (actualizat 16 Noiembrie 2020, 20:53) |
Lucian Micu

 

ACTUALIZARE Întrebat dacă este suficient faptul că directorul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț și-a dat demisia, premierul Ludovic Orban spune că ancheta penală trebuie să își urmeze cursul și toți cei vinovați trebuie să plătească. „Acolo este vorba de pierderea a 10 vieți omenești. Acolo se face o anchetă penală. Eu am dat dispoziție la toate structurile de subordonare guvernamentale să sprijine ancheta cu profesionalism și celeritate, astfel încât să fie identificați responsabilii. Acolo există o răspundere uriașă și cei care sunt vinovați trebuie să fie pedepsiți. Cum să fie suficientă o demisie? Nu este suficientă o demisie. Cum să fie suficientă o demisie? Ancheta penală trebuie să identifice responsabilii și odată cu identificarea responsabililor trebuie să se facă toate demersurile pentru trimiterea în judecată a acestora”, a spus Orban.

____________________________

„Tragedia de sâmbătă seară din secția ATI în urma căreia zece oameni și-au pierdut viața ne-a afectat pe toți. În special pe rudele pacienților, pe cadrele medicale care au intervenit să salveze și să se salveze, cadre medicale din Piatra Neamț și medici din întreaga țară, jurnaliști, pe mine și familia mea, pe oamenii care înțeleg suferința și care știu că nimeni nu și-a dorit să se întâmple vreodată așa ceva. Stă în firea noastră, a oamenilor, ca în astfel de momente să căutăm vinovați, să cerem explicații, să ne dăm fiecare cu părerea ce a fost sau cum s-ar fi putut evita. Așa, poate, sunt și eu. Dar am învățat că, înainte de toate, trebuie să fiu cerebral, iar asta am încercat să fac imediat după tragedie. Împreună cu echipa Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, am încercat și am găsit soluții pentru ca unitatea medicală să rămână funcțională. A fost important pentru pacienții care ajung și acum în stare critică să aibă un spațiu adecvat în care să primească îngrijirile medicale necesare. Acum se lucrează pentru ca noile paturi ATI să fie operaționale chiar de azi. Azi noapte, am pus la dispoziția anchetatorilor toate documentele necesare pentru a depista adevărata cauză care a produs incendiul”, transmite Lucian Micu.

Acesta adaugă că toate deciziile luate și acum și înainte de incendiu au fost făcute pentru ca echipa medicală să poată să se îngrijească într-un mod „cât mai bun și eficient de pacienți. S-a dorit a fi bine”.

„Din păcate, politica este în tot și în toate. O pot înțelege. Așa este de 30 de ani încoace. De pe scaunele confortabile din birouri lucrurile stau diferit. Când ești lângă patul bolnavului vezi realitatea.

Activitatea medicală dintr-un spital este în subordinea Ministerului Sănătății, iar activitatea administrativă este în subordinea autorităților publice locale. Unii cu medicina, alții cu banii. Între

acestea mai apare și politica. Nu toate lucrează împreună, ceea ce, uneori, este doar în detrimentul celor care ar trebui să conteze - pacienții”, menționează managerul.

În opinia acestuia, prezența sa în funcția de manager „nu mai ajută la acest moment cu nimic”: „A venit momentul să mă retrag și să aștept ca specialiștii să stabilească foarte clar care au fost cauzele care au produs incendiul care a mistuit un salon și a provocat răni adânci asupra multor oameni. Demisia nu este un abandon, este un gest pe care-l fac cu respectul pe care cred că-l merită rudele pacienților și cadrele medicale afectate!”.

Managerul precizează că își va depune demisia marți la prima oră.

Lucian Micu a fost numit la conducerea Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț în urmă cu o lună și este al 8-lea director al spitalului numit în mai puțin de un an.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 11°C
IASI 8°C 10°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 8°C 9°C
CRAIOVA 10°C 9°C
BRASOV 5°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI