Mame surogat și bebelușii lor, îngrijiți într-o clinică subterană din Kiev. Familii întregi se refugiază în adăposturi și în stațiile de metrou. Capitala Ucrainei nu cedează

27 martie 2022, 18:53

În acest subsol de la periferia capitalei Kiev a fost amenajată o clinică specială. 7 femei îngrijesc aici 20 de copii aduşi pe lume de mame surogat. Sunt blocaţi în Ucraina din cauza războiului. Părinţii genetici din alte ţări nu îi pot lua acasă, nu pot veni să îi vadă, aşa că au rămas în grija asistentelor.

Asistentă: Avem copii născuţi acum 5 zile, alţii care au 3 până la 6 luni. Majoritatea părinţilor sunt cetăţeni chinezi. Mai întâi au avut dificultăţi să vină aici din cauza pandemiei, acum problemele sunt de cu totul altă natură.

Ucraina este de mult timp un centru internaţional de maternitate surogat, iar în vremuri normale se năşteau anual acolo mii de copii, din mame surogat. Bebeluşii aflaţi acum în clinica subterană au venit pe lume în diferite maternităţi din Kiev, dar au fost mutaţi într-un singur loc pentru siguranţa lor. Un lucru bun, în toată această situaţie: nu există probleme de aprovizionare în acest centru medical special.

Dar la câteva sute de metri distanţă, sunt cozi lungi de oameni dependenţi de ajutorul umanitar. Centre speciale amenajate mai ales în biserici care deja îngrijeau nevoiaşi înainte de război ajută acum pe toata lumea care duce lipsă de bunuri de primă necesitate.

Voluntară: În primul rând, ne ajutăm soldaţii. Apoi distribuim mâncare pensionarilor, mamelor cu copii şi orfanilor. Ajutăm căminele de vârstnici, grădiniţele de copii şi civilii evacuaţi.

Locuitorii Kievului pot continua să părăsească oraşul spre sud, fără probleme. Presiunea militară, care a fost deosebit de mare în primele zile de luptă, a scăzut.

Andrei Krişcenko, administrator militar al Kievului: În general e linişte după atâtea atacuri cu rachete, avioane şi artilerie. Au fost distruse peste 100 de clădiri, 1.400 de oameni au fost răniţi, au murit 4 copii. Dar nu suntem în pericol să ne ocupe ruşii, pentru că oraşul e foarte bine pregătit.

Dar sfârşitul războiului nu se întrevede, aşa că baricadele din Piaţa Maidan vor rămâne probabil acolo şi în următoarele săptămâni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite