„Mamă, te rog, omoară-mă”. CNN: Războiul „uitat” din Asia

Februarie 2021. Proteste în Thailanda în fața ambasadei Myanmarului împotriva loviturii de stat
Februarie 2021. Proteste în Thailanda în fața ambasadei Myanmarului împotriva loviturii de stat
1 februarie 2023, 10:50

Mama sa, Thida Win, era încă îngrijorată. „Stai acasă astăzi”, își amintește că i-a spus fiului ei în a treia zi de revenire la școală, în septembrie anul trecut, dar el a mers oricum.

Câteva ore mai târziu, a venit lovitura aeriană.

Thida Win era acasă, în regiunea centrală Sagaing din Myanmar, când elicopterele armatei au început să tragă cu „arme grele”, inclusiv mitraliere, în apropierea casei sale, a declarat ea. Ea s-a adăpostit până când împușcăturile s-au oprit, apoi a fugit spre școala din apropiere, disperată. În cele din urmă, l-a găsit pe Bhone într-o sală de clasă, abia respirând viață într-o baltă de sânge, alături de cadavrele altor copii.

„M-a rugat de două ori: «Mamă, te rog, omoară-mă»”, a spus ea. „Suferea atât de tare”. Înconjurată de soldați înarmați ai armatei din Myanmar care au invadat incinta școlii, ea l-a tras pe Bhone în poala ei, rugându-se și făcând tot posibilul să îl consoleze până când a murit.

El a fost una dintre cele cel puțin 13 victime, inclusiv șapte copii, în atacul din septembrie – și printre miile de persoane ucise la nivel național de când armata a preluat puterea printr-o lovitură de stat la 1 februarie 2021.

Junta l-a înlăturat pe liderul ales în mod democratic Aung San Suu Kyi, care a fost ulterior condamnată la 33 de ani de închisoare în timpul unor procese secrete; a reprimat protestele împotriva loviturii de stat; a arestat jurnaliști și prizonieri politici; și a executat mai mulți activiști pro-democrație de marcă, atrăgând condamnarea Națiunilor Unite și a grupurilor de apărare a drepturilor omului.

După doi ani, țara din Asia de Sud-Est este zguduită de violență și instabilitate. Economia s-a prăbușit, cu penurie de alimente, combustibil și alte bunuri de bază.

În adâncul junglei, grupurile de rebeli au dus lupta împotriva armatei. Printre aceștia se numără mulți adolescenți și proaspeți absolvenți, ale căror vieți și ambiții au fost răsturnate de un război în care nu se întrevede un sfârșit.

Greva de la școală

Timp de câteva luni după lovitura de stat, milioane de oameni din Myanmar au participat la proteste, greve și alte forme de nesupunere civilă, nefiind dispuși să renunțe la libertățile câștigate recent, în cadrul reformelor democratice care au urmat unor decenii de regim militar brutal.

Ei au fost întâmpinați cu o represiune sângeroasă, în urma căreia civilii au fost împușcați pe stradă, răpiți în raiduri nocturne – și se presupune că au fost torturați în detenție.

CNN a contactat armata din Myanmar pentru comentarii. Aceasta a afirmat anterior în mass-media de stat că folosește „cea mai mică forță” și că respectă „legea existentă și normele internaționale”.

De la lovitura de stat, cel puțin 2.900 de persoane din Myanmar au fost ucise de trupele juntei și peste 17.500 au fost arestate, dintre care majoritatea se află încă în detenție, potrivit grupului de susținere Asociația de Asistență pentru Deținuții Politici (AAPP).

Deși protestele în masă au dispărut, continuă să apară acuzații de atrocități comise de trupele militare – inclusiv greva școlară din satul Let Yet Kone.

Daw Aye Mar Swe, o profesoară, a declarat că a condus elevii în sălile de clasă în timp ce elicopterele militare se apropiau, cu puțin timp înainte de explozii.

Lovitura aeriană a țintit acoperișul. Sala s-a umplut de un fum și de moloz. Apoi au sosit soldații.

Aceștia au început „să tragă asupra școlii timp de o oră fără oprire, cu intenția de a ne ucide pe toți”, a declarat ea pentru CNN.

Ea și-a împins elevii sub paturi pentru a se adăposti, dar nu a fost de prea mare folos. O tânără a fost împușcată în spate. În timp ce încerca în zadar să oprească sângerarea, ea și-a îndemnat elevii plângând: „Spuneți o rugăciune, pentru că numai Dumnezeu ne poate salva acum”.

Când împușcăturile s-au terminat, soldații au ordonat tuturor să iasă afară, a spus ea. Elevii s-au înghesuit împreună pe terenul școlii în timp ce soldații au făcut raiduri în restul satului și au efectuat arestări, a declarat Daw Aye Mar Swe. Ea și-a amintit că l-a văzut pe Bhone Tayza printre răniți.

Guvernul de Unitate Națională (NUG), administrația din umbră a legislatorilor destituiți din Myanmar, a declarat că 20 de elevi și profesori au fost arestați după atacurile aeriene.

Nu este clar ce s-a întâmplat cu ei. CNN nu a putut verifica în mod independent detaliile incidentului.

La momentul respectiv, un purtător de cuvânt al armatei a declarat că forțele guvernamentale au intrat în satul Let Yet Kone pentru a elimina „teroriștii” rebeli și a acuzat Armata de Independență Kachin, un grup rebel, și Forța de Apărare a Poporului (PDF), o organizație umbrelă a gherilelor, că folosesc copii ca „scuturi umane”.

Thida Win și Daw Aye Mar Swe au negat aceste afirmații. „Nu există nicio PDF aici și nici împușcături (efectuate de PDF)”, a declarat profesoara. „(Militarii) ne împușcă fără niciun scop sau cercetare.”

Pentru unii părinți îndurerați, agonia pierderii copiilor lor a fost agravată de faptul că li s-a refuzat o despărțire adecvată.

După grevă, doi localnici, care au refuzat să fie identificați din cauza temerilor pentru siguranța lor, au declarat că militarii au luat cadavrele și le-au aruncat într-o groapă comună aflată la câțiva kilometri distanță.

Thida Win a confirmat această relatare, spunând că a plâns și i-a implorat pe soldați să „mă lase să-mi îngrop fiul singură, dar l-au luat”. Când a contactat un comandant militar a doua zi, acesta i-a spus că Bhone fusese deja incinerat. Până în prezent, ea nu i-a ridicat cenușa, spunând că nu va semna niciun document emis de junta care i-a ucis fiul.

„Nu există cuvinte… inima mea este frântă în bucăți”, a spus ea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite