Mai multe primării din țară intenționează să crească impozitele și taxele cu rata inflației de anul trecut

25 aprilie 2023, 17:52

În București, indexarea taxelor și impozitelor locale cu 13,8 la sută, cât a fost rata inflației în anul anterior, va fi supusă la vot, joi, în consiliul general. Proiectul de majorare a fost inițiat de Primarul Nicușor Dan.

Astfel, dacă anul acesta impozitul pentru un apartament de trei camere este 250 de lei, la anul ar putea fi 290 de lei.

Și impozitele auto ar urma să crească, în funcție de capacitatea cilindrica a vehiculelor. Diferențele se vor resimți și în cazul celor care au parcare de reședință și plătesc acum între 300 și 600 de lei pentru un loc.

”Omul obișnuit suportă foarte greu pentru că au crescut prețurile, veniturile sunt mici, iar pensionarii sunt cei mai loviți”, spune un bucureștean

”Mult. Avem pensiile mici și o să o ducem mai greu. O să fie un an foarte greu”, se plânge o pensionară.

În alte orașe din țară, edilii caută soluții ca să atenueze majorarea taxelor locale.

Andrei Carabelea, primar Piatra Neamț: Noi, la Piatra Neamţ, vom căuta soluţii pentru a reduce, pentru a nu pune presiune pe oameni şi mai mult. Eu, sincer, nu-mi doresc să cresc taxele şi impozitele locale.

Să o facă după ce cresc și pensiile și salariile, spune o locuitoare din Piatra Neamț.

Alte persoane se gândesc să taie din alte cheltuieli. Mai tăiem din alte părți și completăm. Impozitele trebuie plătite.

La Oradea, autoritățile vor ca odată cu indexarea taxelor și impozitelor locale să reducă baza de impozitare.

Dacian Palladi – consilier al viceprimarului Antonia Nică, Primăria Oradea: Datorită majorărilor considerabile, mult mai mari decât rata inflaţiei, din anii precedenţi, şi având în vedere contextul economic foarte volatil, îşi permite acum să ofere cetăţenilor săi o majorare a taxelor şi impozitelor cu doar 7 – 7,2 la sută.

Presați să reducă din cheltuieli, primarii multor orașe se bazează tot mai mult pe banii obținuți din taxarea proprietăților.

Adrian Tebean, preşedinte, Asociaţia Oraşelor din România: Mi se pare normal, cel puţin cu rata inflaţiei să fie crescute aceste taxe, dar alte măriri de taxe nu cred că vor fi. Nu sunt creşteri semnificative care să inducă ceva spectaculos în rândul populaţiei.

Analiștii economici au altă opinie.

Adrian Bența, analist economic: Dacă salariatul a avut o majorare de salariu cu rata inflației, atunci și impozitul s-a majorat de la sine. Deci, din punctul meu de vedere nu se justifică întotdeauna aceste creșteri de taxări cu actualizarea ratei inflației pentru că deja impozitele sunt plătite prin cote procentuale la sume actualizate față de rata inflației. Concluzia este că ar trebui să se reducă cheltuielile bugetare și nu se să se umble la impozitare.

Potrivit codului fiscal, decizia de indexare a taxelor locale cu rata inflației din anul precedent trebuie luată până la finalul lunii aprilie.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă