Majorări salariale decalate în Educație și Sănătate. Toți bugetarii primesc lefuri mai mari cu 25% abia de la 1 ianuarie 2018

6 iunie 2017, 13:03

Proiectul legii salarizării unitare a trecut de votul comisiei de muncă, marți seara,  cu doar două voturi împotrivă și 4 abțineri. A fost aprobat un amendament în baza căruia profesorii vor primi un spor de suprasolicitare neuropsihică de 10%, începând cu 1 decembrie 2018. Proiectul va intra miercuri în dezbaterea plenului Camerei Deputaților.

Marți  seara, USR i-a cerut demisia ministrului Lia Olguta Vasilescu pentru că nu și-a respectat prosmisiunile inițiale.

Toți bugetarii vor primi lefuri mai mari cu 25% și abia de la 1 ianuarie 2018. Iniţial, primele majorări salariale erau programate pentru 1 iulie anul acesta.

A comentat subiectul la Ora de Știri Sorin Pâslaru, de la Ziarul Financiar.

Lia Olguța Vasilescu a venit, marți, cu o re-etapizare a creșterilor salariale: de la 1 ianuarie 2018 se va aplica o creștere de 25% pentru toate categoriile din sectorul bugetar, urmând ca de la 1 martie să se vină cu o nouă creștere de 20% pentru salariații din Educație, iar pentru cei din Sănătate să se vină cu restul de 75%, a transmis corespondentul TVR Marius Vulpe, pentru Telejurnal.

Cum arăta anterior calendarul majorărilor salariale pentru bugetari

„Ar urma să facem majorări salariale la absolut toți bugetarii cu 25% creșteri pe salariul brut începând cu 1 ianuarie.  După care, începând cu  1 martie, o majorare de încă 20% pentru Educație, care cumulat cu cei 25% înseamnă per total o creștere de 50%, exact cum am promis. De asemenea, cu grila până în 2022 pentru medici și asistente, tot de la 1 martie”, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

„Nu e niciun fel de disensiune”

” Nu există puncte de vedere divergente între ceea ce a susținut în Comisie doamna Olguța Vasilescu și ceea ce își asumă Ministerul Finanțelor ca impact bugetar”, a precizat premierul Sorin Grindeanu.

„Au fost mai multe amendamenete în comisie la Senat, în comisie la Camera Deputaților. Forma pe care au prezentat-o și o susțin Lia Olguța Vasilescu și Viorel Ștefan este forma pe care noi ne-o asumăm”, a declarat șeful Executivului.

Impactul bugetar va fi de aproape 76 de miliarde de lei, adică 8,6% din PIB.

„Ceea ce este până la 9% este o chestie sustenabilă și o regăsim în toate țările care sunt comparabile cu România”, a precizat ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite