Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, principele Radu şi principesa Sofia au participat la evenimentele dedicate împlinirii a 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria

A fost atmosferă de sărbătoare la Alba Iulia, acolo unde mii de oameni din toate colțurile țării au aniversat centenarul încoronării regelui Ferdinand și a Reginei Maria ca suverani ai României întregite. În Cetatea Unirii au fost prezenți Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, Principele Radu și Principesa Sofia, alături de autorități locale și susținători ai monarhiei care au luat parte la ceremonii.

15 Octombrie 2022, 09:56 (actualizat 15 Octombrie 2022, 19:10) Știrile TVR |

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei, Principele Radu și Principesa Sofia au sosit cu trenul regal în gara din Alba Iulia, unde au fost întâmpinați cu pâine și sare, după tradiția românească. Sute de oameni le-au fost alături la centenarul Încoronării regelui Ferdinand și a Reginei Maria ca suverani ai României întregite.

La Alba Iulia, membrii Casei Regale au luat parte la un Te Deum oficiat la Catedrala Reîntregirii Neamului de un sobor de ierarhi și preoți conduși de Patriarhul Daniel.

Parada trupelor în costume de epocă a fost momentul care a prefațat spectacolul istoric ce a avut loc în Sala Unirii.

Localnicii și turiștii au fost încântați de ceremonii.

Vizita familiei regale la Alba Iulia s-a încheiat cu dezvelirea statuii reginei Maria, lucrare realizată cu sprijinul unui grup de donatori privați.

-----------------------------------------------

UPDATE Majestatea Sa Margareta şi Alteţa Sa Regală Principele Radu, împreună cu Alteţa Sa Regală Principesa Sofia au sosit, sâmbătă, în Gara CFR din Alba Iulia, în Trenul Regal. Sute de persoane au întâmpinat garnitura pentru a-i saluta pe membrii familiei regale.

Potrivit programului anunţat de autorităţi, de la gara din Alba Iulia, membrii familiei regale vor merge la Catedrala Reîntregirii pentru dezvelirea unei plăci comemorative cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Centenarul Încoronării.

Ulterior vor asista la o slujbă de Te Deum, dar şi la Parada Încoronării.

La Parada Încoronării va fi prezentat Drapelul României din anul 1922.

Principalele momente ale paradei sunt:

  • prezintă onorul studenţii Academiei Forţelor Terestre  „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, echipaţi în ţinutele militare din perioada primului Război Mondial,
  • urmează militarii Gărzii de Onoare a Jandarmeriei Române care poartă ţinuta replică a uniformei de jandarmi Model 1918,
  • defilarea continuă cu Drapelul de Luptă „Regele Ferdinand” purtat de Garda Drapelului, militarii poartă uniformă de ceremonie specifică Gărzii de Onoare a Jandarmeriei Române,
  • defilează Drapelul de Luptă şi elevii Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, prezintă onorul Drapelul de Luptă şi militarii Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.
  • la statuia domnitorului Mihai Viteazul este prezentă şi o subunitate de Cavalerie a Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti. Ţinuta Militarilor reprezintă o replică a uniformei de brigadier – jandarm călare, Model 1874.

De la ora 14.00, familia regală participă la dezvelirea statuii Reginei Maria, din spatele Sălii Unirii din Alba Iulia.

-----------------------------------------------

Trenul Regal a început vineri călătoria simbolică organizată cu ocazia Centenarului Încoronării de la Alba Iulia, punctul de plecare fiind Gara din Cluj-Napoca, unde va avea loc un ceremonial militar. Trenul Regal, în care se vor afla Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, şi principele Radu, alături de principesa Sofia,  va opri la Câmpia Turzii, Aiud, Teiuş.

Sâmbătă, acesta va ajunge în Alba Iulia. Pe parcursul călătoriei cu Trenul Regal, Familia Regală va fi alături de voluntari ai Crucii Roşii Române, de elevi olimpici şi de reprezentanţi ai proiectelor aflate sub Înalt patronaj regal.

Trenul Regal va intra în Gara Alba Iulia sâmbătă, la ora 10.30, accesul la peronul gării fiind liber. După încheierea ceremonialului sosirii, Trenul Regal va putea fi vizitat de către public, în acea zi, în intervalul orar 11.00 - 18.00.

Tot sâmbătă, începând cu ora 11.00, Familia Regală va lua parte la un Te Deum la Catedrala Ortodoxă a Încoronării de la Alba Iulia şi la Parada Încoronării, de pe Pietonala Mihai Viteazul, precum şi la prezentarea de volume regale din Sala Unirii.

"Majestatea Sa Margareta şi Alteţa Sa Regală Principele Radu, împreună cu Alteţa Sa Regală Principesa Sofia, vor efectua această călătorie cu Trenul Regal în onoarea unui moment istoric cu semnificaţii profunde pentru dezvoltarea statului român modern", a precizat Biroul de presă al Casei Regale.

 

VEZI ȘI

Centenarul Încoronării Suveranilor României Mari, sărbătorit la TVR prin documentarul „Serbările Încoronării”. În premieră la „Ora Regelui” - sâmbătă la ora 15.20

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 8°C
IASI 6°C 3°C
CLUJ 2°C 0°C
CONSTANTA 7°C 5°C
CRAIOVA 8°C 6°C
BRASOV 2°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI