Mairead McGuinness, comisarul pentru stabilitate financiară: Bruxelles-ul nu se va grăbi să asigure accesul serviciilor financiare britanice la blocul comunitar

Comisia Europeană nu va acorda serviciilor financiare britanice acces la blocul comunitar înainte de a evalua riscurile la adresa stabilităţii financiare, deoarece ar fi "un experiment" dacă ar proceda altfel, a afirmat, marţi, comisarul pentru stabilitate financiară, servicii financiare şi uniunea pieţelor de capital, Mairead McGuinness, transmite Reuters.

20 Ianuarie 2021, 10:28 (actualizat 20 Ianuarie 2021, 10:50) |
Mairead McGuinness

Regatul Unit a părăsit oficial UE la sfârşitul lunii ianuarie 2020 şi a încheiat un acord de liber schimb cu Uniunea, care nu acoperă serviciile financiare, ceea ce întrerupe accesul City of London la cel mai important client.

Sunt în desfăşurare negocieri pentru un memorandum privind cooperarea în domeniul reglementării financiare până la finalul lunii martie, dar Bruxelles-ul nu ia deocamdată în considerare accesul la piaţa UE.

Va fi analizat efectul asupra stabilităţii financiare, alături de intenţiile Londrei de a modifica reglementările în vigoare în timp ce era membru al UE, a explicat McGuinness.

Oficialii britanici au anunţat că vor să modifice unele reglementări, dar nu să atenueze standardele. Bruxelles-ul trebuie să decidă dacă reglementările din Regatul Unit sunt "echivalente" sau dacă sunt suficient armonizate cu cele ale blocului comunitar.

"Nu ne plac reglementările lejere şi dereglementările nu sunt pe agenda noastră. Ideea de a acorda echivalenţă pentru tot şi să vedem apoi ce se întâmplă nu este, în opinia mea, strategică. O văd ca pe un fel de experiment pe care nu sunt pregătită să-l accept", a adăugat comisarul.

Marţi, Comisia Europeană a prezentat o nouă strategie menită să impulsioneze deschiderea, soliditatea şi rezilienţa sistemului economic şi financiar al UE pentru anii următori. Această abordare propusă se bazează pe trei piloni, care se consolidează reciproc: consolidarea rolului internaţional al monedei euro, dezvoltarea în continuare a infrastructurilor pieţei financiare a UE şi îmbunătăţirea rezilienţei acestora, inclusiv în ceea ce priveşte aplicarea extrateritorială a sancţiunilor de către ţările terţe, şi promovarea în continuare a punerii în aplicare şi a executării uniforme a sancţiunilor impuse de UE.

Eventuala mutare a altor activităţi din Londra în UE, cum ar fi operaţiunile de clearing în euro, sunt în concordanţă cu obiectivele Executivului european.

Este posibil ca mai multe locuri de muncă din domeniul financiar să fie mutate de la Londra în UE, iar evaluarea accesului Regatului Unit va reprezenta "un efort considerabil" în 2021 şi ulterior, a explicat McGuinness.

"Nu se pune deloc problema că Europa încearcă să aducă acasă totul. Este vorba să ne asigurăm că Europa este solidă şi poate fi solidă pe plan global", a adăugat comisarul pentru stabilitate financiară.

 

 

sursa agerpres

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 5°C
IASI 7°C 1°C
CLUJ 1°C -2°C
CONSTANTA 7°C 4°C
CRAIOVA 8°C 2°C
BRASOV 3°C -2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI