„MăiestrIA – povestea cusută a iei”, la Muzeul Țăranului Român

7 februarie 2020, 08:28

O colecţie impresionantă de ii cu motive istorice care amintesc de originile româneşti din vechi timpuri au fost aduse din Chişinău pentru aniversarea Muzeului Naţional al Ţăranului Român.

Cămăşile tradiţionale amintesc de istoria noastră comună, zbuciumată, încă din vechi timpuri, datorită motivelor tradiţionale inspirate unele chiar din cultura Cucuteni, care a fost una dintre cele mai străvechi civilizaţii din Europa.

Povestea cămăşilor tradiţionale a fost spusă de basarabeanca Stela Moldoveanu în albumul „MăiestrIA – povestea cusută a iei”.

Cartea cuprinde peste 500 de fotografii în care putem vedea personalităţi româneşti care au iubit, purtat şi promovat costumul popular românesc, pornind de la reginele României Mari până la Maria Tănase, un fel de dicţionar pentru descifrarea simbolurilor de pe ii, dar şi tehnici de cusut.

Momentul face parte dintr-o  serie de evenimente care celebrează 30 de ani de la reînfiinţarea Muzeului Ţăranului Român. În locul acestui muzeu, comuniştii au deschis Muzeul Partidului Comunist Român, aşa că abia după Revoluţie ţăranul român a putut avea din nou un lăcaş de cultură naţional.

Expoziţia de ii din Chişinău pot fi văzută la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti până în 16 februarie.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite