Măicuțe din biserica romano-catolică fac dezvăluiri despre modul în care sunt exploatate

5 martie 2018, 15:33

Critica deschisă e extrem de rară la Vatican – și curajul de a semnala probleme, cu atât mai merituos. Maicile Maria, Paula și Cecilia detaliază sarcinile zilnice de gospodărie cărora trebuie să le facă față pentru o sumă mai mult decât modestă. Muncesc pentru superiorii lor din cadrul bisericii. E vorba de un real abuz de putere.

Marea problemă este că maicile, care au acceptat serios să trăiască în slujba altora, sunt adesea forțate să servească. Papa Francis a spus că serviciul nu înseamnă servitute, dar foarte des în cazul călugărițelor tocmai asta înseamnă, să facă treburi casnice.

Se trezesc primele, dimineața, pentru a pregăti micul dejun și se culcă ultimele, după ce servesc cina, fac curat în toată casa, spală și calcă. Nu au un program obișnuit cum ar avea o menajeră.

Și de cele mai multe ori, chiar nu sunt plătite. Sora Cecilia descrie momentul în care unei măicuțe, cu doctorat în teologie, i s-a spus pe un ton tăios să treacă în bucătărie și să spele vasele.

Multe maici îndeplinesc sarcini care nu au nicio legătură cu pregătirea lor intelectuală.

Nu sunt auzite călugărițele. Experiența și acțiunile care au consacrat femeile ca parte din biserica, reprezentând două treimi dintre slujitorii bisericii, nu sunt luate în considerare.

Demersul făcut în revista de la Vatican poate încuraja dezvăluirea altor cazuri de exploatare, spun editorii publicației.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite