Maia Sandu l-a desemnat pe Dorin Recean candidat pentru funcția de premier al Republicii Moldova, după ce Natalia Gavrilița a demisionat. „As vrea să facem din 2023 un an al reconstrucției”

10 februarie 2023, 11:29

Dorin Recean are 48 de ani și este consilier prezidențial al președintelui Republicii Moldova pe probleme de securitate. Deține  funcția de secretar general al Consiliului Suprem de Securitate, începând cu 7 februarie 2022. Recean a fost anterior ministru al Afacerilor Interne.

ACTUALIZARE Dorin Recean, premierul desemnat: Voi purcede imediat la formarea garniturii guvernamentale și acțiunile care sunt necesare pentru implementarea programului de guvernare.

 

 

ACTUALIZARE Președinta Maia Sandu face declarații de presă:

– Am decis că este necesar să accelerăm și să întărim eforturile prin numirea unui nou guvern. Este o perioadă grea pentru toată lumea, iar sarcina noastră nu este doar să rezistăm, ci să mergem mai departe.

– Un nou guvern va trebui să crească nivelul de securitate al țării.

– Am avut consultări cu fracțiunile parlamentare. Am semnat decretul prin care l-am desemnat pe Dorin Recean candidat la funcția de prim ministru al Republicii Moldova.

As vrea să facem din 2023 un an al reconstrucției. Reconstrucție de economie, de localități, reconstrucție de justiție.

O reconstrucție la care să contribuim cu toții, acolo unde suntem. Fără așteptări nerealiste, dar cu pași hotărâți.

– Noua echipă guvernamentală va fi formată prompt, noul guvern va conduce țara pe acest drum al reconstrucției.

– Țara noastră va ieși cu capul sus din această perioadă tulbure.

 

 

ACTUALIZARE Noul premier desemnat va avea la dispoziție 14 zile pentru a forma echipa guvernamentală, iar ulterior va trebui să meargă în Parlament pentru a cere votul de încredere. Mai multe surse vehiculează că viitorul candidat pentru funcția de prim ministru este Dorin Recean, consilier prezidențial.

 

 

ACTUALIZARE Maia Sandu face declarații de presă la ora 15.30, după încheierea consultărilor cu reprezentanții partidelor –  Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și PAS. Este de așteptat ca președinta Republicii Moldova să anunțe numele candidatului nominalizat pentru funcția de premier.

ACTUALIZARE Președinta Maia Sandu a declarat că a luat act de demisia Nataliei Gavriliță și a anunțat că va începe consultări cu fracțiunile parlamentare și, ulterior, va desemna un candidat la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova.

ACTUALIZARE Premierul Natalia Gavrilița și-a anunțat demisia în briefingul de presă anunțat anterior de Guvern pentru ora 13.00. Gavrilița vorbește despre aspirațiile de aderare la Uniunea Europeană și despre realizările guvernului pe care l-a condus. Cel mai important, am reușit să obținem statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, spune premierul demisionar. „După un an şi jumătate în funcţie a venit timpul să-mi anunţ demisia”, a declarat Natalia Gavriliţ. Cabinetul de miniştri condus de premierul Natalia Gavriliţă a depus jurământul de învestire în funcţie la 6 august 2021.

 

 

ACTUALIZARE Astăzi, la ora 10.00, deputații din fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au fost convocați la președinție, iar la ora 11.00 u venit rând pe rând și miniștrii din guvernul Gavrilița,  transmis Svetlana Gore, pentru Telejurnalul de la ora 12.00. Miniștrii au declarat că au fost convocați pentru discuții tehnice, nu știau dacă se va vorbi despre remaniere guvernamentală. Discuțiile au durat până la ora 12.00. La ieșire, mai mulți parlamentari PAS au declarat reporterului TVR Moldova că vor fi anunțate schimbări guvernamentale. anunțurile vor fi făcute de către cele două instituții, Guvernul și Președinția. De altfel, Guvernul a anunțat că la ora 13.00 va fi un briefing de presă susținut de premierul Natalia Gavrilița. Potrivit informațiilor apărute în presa de la Chișinău, Gavrilița ar urma să își anunțe demisia.

 

 

ACTUALIZARE Fracțiunea PAS a părăsit Președinția. Deputatul  Radu Marian a declarat reporterului TVR Moldova  că au avut o discuție cu președinta Maia Sandu despre schimbări guvernamentale care vor avea loc. Parlamentarul a evitat să precizeze dacă va fi demis întregul Guvern sau doar câțiva miniștri. „Urmează să fie organizate briefing-uri la Președinție și Guvern despre noile decizii, aproximativ într-o ora și jumătate, a confirmat Igor Talmazan, secretarul general al Guvernului.

Miniștrii au declarat că au fost convocați în ședință de consilierii prezidențiali pe domeniile lor de activitate.

Majoritatea au declarat înaintea ședinței la care au fost convocați că nu știu nimic despre remanieri sau chiar demiterea în corpore a Guvernului Gavrilița, a transmis de la fața locului  reporterul TVR Moldova, Svetlana Gore.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite