UPDATE | Spaţiul aerian al Republicii Moldova a fost închis. TAROM suspendă zborurile către şi dinspre Chişinău. Stare de urgență pentru 60 de zile. Toate instituțiile statului sunt în alertă

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat în această dimineață, începând cu ora 8.00, ședința Consiliului Suprem de Securitate. În acelaşi timp, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europe din Moldova îi îndeamnă pe cetăţenii moldoveni să părăsească Ucraina. Iar ministrul de Interne al Republicii Moldova a anunțat joi că țara sa își va închide spațiul aerian de la ora 12.00.

24 Februarie 2022, 08:08 (actualizat 24 Februarie 2022, 21:44) Știrile TVR |

ACTUALIZARE Parlamentul Republicii Moldova a votat introducerea stării de urgenţă pe întreg teritoriul ţării ca urmare a invaziei ruse în Ucraina. Documentul a fost susţinut de 88 de deputaţi, din partea tuturor fracţiunilor parlamentare, prezenţi în sală, transmite tvrmoldova.md.

ACTUALIZARE Premierul Natalia Gavriliţa a cerut legislativului introducerea stării de urgenţă pentru o perioadă de 60 de zile la recomandarea Comisiei pentru Situaţii Excepţionale.

„Principalele prevederi: stabilirea regimului special de utilizare a spaţiului aerian. Regim special de circulaţie. Expulzarea persoanelor care pot afecta securitatea statului. (…) Stabilirea unui regim special de lucru pentru agenţii economici. Interzicerea desfăşurării adunărilor. Dispunerea la necesită la raţionamentul consumului de alimente. (…) Introducere unor reguli speciali de utilizare a telecomunicaţiilor. Interzicerea demisiei lucrătorilor (…) Întreprinderea măsurilor speciale pentru gestionarea fluxurilor migraţionale”, a declarat Natalia Gavriliţa.

ACTUALIZARE Parlamentului Republicii Moldova se întruneşte în şedinţa extraordinară pentru a adopta declararea stării de urgenţă pe întreg teritoriul statului. Măsura urmează a fi adoptată în contextul războiului declanşat în Ucraina în dimineaţa acestei zile, relatează tvrmoldova.md

ACTUALIZARE: Operatorul aerian de stat din România, TAROM, anunţă suspendarea zborurilor către şi dinspre Chişinău, ca urmare a închiderii spaţiului aerian din Republica Moldova, se arată într-un comunicat al companiei.

Un număr 1.036 de pasageri TAROM sunt afectaţi de această decizie. Pasagerii care au achiziţionat bilete de călătorie spre/dinspre Chişinău sunt rugaţi să contacteze TAROM la call-center sau pe e-mail. Persoanele care au achiziţionat deja bilete de avion pot opta pentru returnarea contravalorii acestora sau emiterea unui voucher TAROM pe care să-l folosească în viitor pentru alte călătorii.

ACTUALIZARE: Ana Recvenco, ministrul de Interne al Republicii Moldova, a anunțat joi că țara sa își va închide spațiul aerian de la ora 12.00. Anunțul vine după ce Rusia a lansat tacul asupra Ucrainei.

______________________________________________________

ACTUALIZARE Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat joi că va cere Parlamentului să declare stare de urgență. Ea a cerut, de asemenea, cetățenilor moldoveni din Ucraina să revină pe teritoriul Republicii Moldova.

”Să fim cu toții mai înțelegători și să fim pregătiți să ne ajutăm unii pe alții. Dragi cetățeni, toate instituțiile statului sunt în alertă, funcționează un centru de comandă, prioritatea este securitatea”, a subliniat Maia Sandu.

____________________

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europe solicită cetățenilor Republicii Moldova să nu se deplaseze în Ucraina, iar celor care se află temporar în această ţară să părăsească teritoriul acestui stat imediat.

"Totodată, MAEIE a dispus în regim de urgență evacuarea membrilor familiilor și personalului neesențial de la ambasada țării noastre la Kiev și consulatul de la Odesa. Echipa consulară este operațională şi acţionează în direcţia acordării asistenţei şi protecţiei consulare cetățenilor aflați pe teritoriul Ucrainei. Recomandăm în context, verificarea cu regularitate a alertelor de călătorie emise de către minister, inclusiv pe canalul Telegram MAEIExplică, sau contactarea Ambasadei Republicii Moldova la Kiev, Consulatul Republicii Moldova la Odesa sau Centrul de Apel al MAEIE", se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe moldovean.

Liniile de telefon de urgență a misiunilor diplomatice sunt constituite și active în regim de permanență (24/7):

Kiev: +38 068 384 2016 sau la adresa de email: kiev@mfa.gov.md,

Odesa: +380 99 242 0835 sau la adresa de email: odesa@mfa.gov.md

Centrul de apel al MAEIE poate fi contactat la numerele de telefon 0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova sau numărul +373 22 23 20 02 (inclusiv din străinătate), sau email: call.center@mfa.gov.md.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 7°C
IASI 1°C 2°C
CLUJ 7°C 9°C
CONSTANTA 8°C 8°C
CRAIOVA 5°C 6°C
BRASOV 5°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI