Mai sunt bani în pușculița Rusiei? Sursă Novaia Gazeta: „Există fonduri suficiente pentru câțiva ani de război”

Soldați ruși
Soldați ruși
10 februarie 2023, 13:09

Veniturile bugetare din petrol și gaze au scăzut semnificativ: prețul petrolului rusesc a scăzut brusc în ultimele două luni, în timp ce volumul de aprovizionare cu gaze a Europei s-a înjumătățit mai mult de jumătate într-un an. Cu toate acestea, principalul motiv pentru deficitul record este creșterea bruscă a cheltuielilor, care au ajuns la 1.100 de miliarde de ruble (14 miliarde de euro).

Novaia Gazeta Europa investighează pe ce a fost cheltuită această sumă și cât timp poate Rusia să finanțeze războiul.

Ce s-a întâmplat cu veniturile

Veniturile bugetare totale au scăzut cu 35% față de ianuarie anul trecut, ajungând la 1.300 de miliarde de ruble (16,6 miliarde de euro). Veniturile din petrol și gaze au scăzut cu 46%, ajungând la 426 de miliarde de ruble (5,4 miliarde de euro). Ministerul rus de Finanțe sugerează că acest lucru este pricinuit de scăderea prețurilor la țițeiul Urals, nava amiral a Rusiei, și declinului exporturilor de gaze. Aprovizionarea cu gaze s-a înjumătățit aproape pe parcursul anului, în timp ce prețul Urals a scăzut cu aproximativ 30% din cauza sancțiunilor occidentale, situându-se la aproximativ 50 de dolari pe baril, a relatat anterior Novaia-Europa.

Veniturile din afara petrolului și gazelor au scăzut și ele: cu 28%. Scăderea altor venituri a venit pe fondul introducerii unui proces accelerat de rambursare a taxelor în luna aprilie a anului trecut.

O altă posibilă explicație a fost furnizată de doi oficiali federali care au dorit să rămână anonimi pentru Faridaily, un blog al jurnalistei ruse Farida Rustamova. Potrivit acestora, un factor suplimentar pentru scăderea veniturilor a fost faptul că unele companii au plătit mai multe impozite decât trebuiau în perioadele anterioare. Acest lucru s-a întâmplat din cauza faptului că Serviciul Federal de Impozite al Rusiei a trecut la un sistem contabil unitar pentru plăți.

În total, veniturile au scăzut cu 733 de miliarde de ruble (9,4 miliarde de euro) față de luna ianuarie a anului trecut. Creșterea de 1,1 trilioane de ruble (59%) a cheltuielilor a contribuit în mare măsură la deficitul bugetar.

Pe ce au cheltuit un trilion

Potrivit sursei Novaia-Europa din cadrul unității economice guvernamentale, creșterea bruscă a cheltuielilor din ianuarie este legată de faptul că guvernul a alocat „o parte a leului”, din fondurile planificate pentru primul trimestru, sferei militaro-industriale. Este posibil să mai existe încă patru sau cinci tranșe de acest fel pe parcursul anului. Acest lucru ar putea însemna că există „fonduri suficiente pentru câțiva ani de război”, sugerează sursa.

Această ipoteză este susținută de comunicatul de presă al Ministerului de Finanțe, în care acesta explică creșterea cheltuielilor prin „încheierea rapidă a contractelor și finanțarea în avans a anumitor costuri contractate”. Ministerul nu precizează natura costurilor în cauză. Potrivit comunicatului de presă, acest lucru va contribui la asigurarea unei administrări mai graduale în numerar a cheltuielilor bugetului federal pe parcursul anului 2023.

Este imposibil să aflăm din surse deschise la ce vor fi folosiți acești bani, deoarece Ministerul de Finanțe a clasificat datele privind administrarea expeditivă a numerarului.

O altă posibilă explicație a fost oferită de canalul Telegram Hard Numbers (anterior, acesta era legat de compania bancară de investiții VTB Capital, dar după începerea războiului și introducerea sancțiunilor occidentale, administratorii săi au anunțat că nu mai au nicio legătură cu banca și au redenumit canalul). Analiștii canalului sugerează că aproximativ 0,9 trilioane de ruble (11,5 miliarde de euro) din cheltuielile din ianuarie au fost reportate de anul trecut. Cheltuielile bugetare din 2022 au fost planificate la aproximativ 32.000 de miliarde de ruble (408 miliarde de euro), în timp ce Ministerul de Finanțe a cheltuit doar 31.100 miliarde de ruble (396,5 miliarde de euro), ceea ce a dus la o creștere unică a cheltuielilor în ianuarie 2023.

Ce se va întâmpla până la sfârșitul anului 2023

În total, pierderile bugetare unice pentru luna ianuarie sunt estimate la aproximativ 1,4 trilioane de ruble (17,9 miliarde de euro). Alte 0,4 trilioane (5,1 miliarde de euro) sunt pierderi sustenabile cauzate de nivelul actual al prețurilor și de volumul exporturilor, a declarat pentru Novaia-Europa Alex Isakov, economist pentru Rusia și ECE la Bloomberg Economics.

Dmitri Polevoi, director de investiții la Loko-Invest, a asigurat, de asemenea, Novaia-Europa că un deficit atât de mare în ianuarie este o excepție și că nu va continua să crească în acest ritm în lunile următoare.

Pe parcursul anului, veniturile din afara petrolului și gazelor naturale își vor reveni și vor ajunge la cele 17.000 de miliarde de ruble (216,8 miliarde de euro) planificate, prevede Isakov. „Dinamica impozitelor rareori se abate mult timp de la baza de impozitare. Un punct de referință simplu pentru baza de impozitare a TVA este cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul. În termeni nominali, cifra de afaceri cu amănuntul este în creștere, deși este mai mică decât creșterea prețurilor. Acest lucru înseamnă că TVA se va întoarce probabil în următoarele luni. În plus, o scădere a TVA în prima lună a trimestrului este un scenariu tipic pentru anul trecut. Este legată de procedura simplificată de declarare”, a explicat el.

Isakov prevede că cheltuielile vor crește la 31.000 de miliarde (395,5 miliarde de euro) în loc de 29.000 de miliarde (370 miliarde de euro), în timp ce deficitul va fi mai mult decât dublu față de cifra planificată: 6,9 trilioane de ruble (88 miliarde de euro) în loc de 2,9 trilioane (37 miliarde de euro).

Veniturile din petrol și gaze vor fi semnificativ mai mici decât estimările: 6,5-7 mii de miliarde de ruble în loc de 8,9 mii de miliarde de ruble (113 miliarde de euro), în loc de (83-89 miliarde de euro). Deficitul va ajunge la 5-6,5 trilioane de ruble (64-83 miliarde de euro), sugerează el. Toate acestea în condițiile în care cheltuielile vor fi apropiate de cifra planificată, de aproximativ 29,5 trilioane de ruble (376,5 miliarde de euro), a adăugat expertul.

Potrivit estimărilor Novaia-Europa, din cauza mobilizării doar salariile și plățile compensatorii pentru deces sau rănire vor necesita 2,2-3,2 trilioane de ruble (28-41 miliarde de euro) din bugetul rusesc. Aceste cheltuieli nu sunt luate în calcul în bugetul aprobat înainte de declararea mobilizării.

Vor fi suficiente fondurile de rezervă?

Ministerul rus de Finanțe acoperă deficitul bugetar prin utilizarea Fondului național rusesc de bogăție (NWF) și prin creșterea datoriei interne cu obligațiuni de împrumut federale. La 1 februarie, partea lichidă a fondului disponibilă pentru finanțarea deficitului se ridica la 6.300 de miliarde de ruble (80,4 miliarde de euro). Anul trecut, valoarea sa în ruble a scăzut cu 37%.

Potrivit lui Polevoi, în 2023, Ministerul de Finanțe poate cheltui aproximativ jumătate din această sumă: aproximativ 2-3 trilioane de ruble (25,6-38,4 miliarde de euro). Ministerul va putea să se încadreze în această cifră dacă va împrumuta cu 1.000 de miliarde de ruble (12,8 miliarde de euro) mai mult decât a planificat.

Isakov estimează că în acest an vor fi cheltuite 2.900 de miliarde de ruble (37 de miliarde de euro) din Fondul Național de Avuție, iar în 2024 vor fi cheltuite probabil încă 1.300 de miliarde (16,6 miliarde de euro). Un astfel de scenariu este posibil în cazul în care țițeiul rusesc costă în jur de 50 de dolari pe baril și dacă planurile de finanțare a cheltuielilor și proiectelor din FNN nu sunt extinse, a scris el pe canalul său de Telegram. În acest caz, activele lichide ale NWF s-ar putea epuiza la sfârșitul anului 2024 sau la începutul anului 2025, spune economistul.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite