Mai puţine internări cu boli asociate fumatului, la un an de la adoptarea legii

19 martie 2017, 20:56

Atmosfera din Centrul Vechi al Capitalei nu pare să fi avut de suferit după adoptarea aşa-zisei legi-antifumat. Măsura a fost o gură de oxigen pentru afaceri, dar şi pentru clienţi.

„Atât cifra de afaceri, cât şi numărul clienţilor în anul 2016, comparativ cu 2015, a crescut. Se adună mai mulţi factori: scăderea TVA la 9%, creşterea salariului minim. Într-adevăr, pe partea de cafenele vânzările au scăzut cu 5% şi pe partea de cluburi sunt anumite nemulţumiri”, a spus secretarul general al H.O.R.A., Octav Dura.

Şi asta chiar dacă la petrecerile din cluburi au apărut şi colţurile pentru fumători.

Pentru a nu-şi pierde clienţii fumători pe vreme rece, barurile şi restaurantele au amenajate terasele cu sisteme de încălzire pentru ca aceştia să poată fuma ţigările afară.

„România, premiată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru Legea antifumat”

Oamenii sunt mulţumiţi de această lege. Sudiile sociologice arată că 80% dintre români o susţin. Şi asta chiar dacă mulţi dintre mulţi dintre ei sunt în continuare fumători. Însă de la implementarea legii pe patul de spital au ajuns mai puţini oameni cu boli asociate fumatului.

„Cifrele arată că aceste scăderi pe şase luni sunt cu bolile respiratorii, 5%. Dar sunt ţări care au făcut bilanţul acesta la 1 an după o lege similară – Ungaria, Turcia, Franţa – unde se ajunge, la un an, la aproape 16%”, a spus doctorul Florin Mihălţan, şef Secţia Clinică Pneumologie, Institutul Marius Nasta.

O lege în acest sens există în Parlament şi aşteaptă votul deputaţilor din Comisia pentru Sănătate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite