Mai puțin de 11.000 de români din diaspora s-au înscris până acum pe site-ul votstrainatate.ro

9 august 2019, 14:50

Românii care intră în ţară zilele acestea prin punctul de trecere a frontierei din Vama Nădlac sunt întâmpinaţi de voluntari. Le oferă pliante cu informaţii despre cum pot vota prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale din toamnă.

Cetăţenii din diaspora se pot pre-înregistra fie pentru vot la secţia de votare, fie pentru vot prin corespondenţă. Nu e obligatoriu, dar datele le-ar fi extrem de utile autorităţilor. Doar aşa, spun acestea, pot estima o participare cât mai corectă şi pot pune la dispoziţia oamenilor resursele necesare.

Pe site s-au înregistrat și români care nu locuiesc în afara țării. Autorităţile îi sfătuiesc pe cei care se distrează şi vor doar să testeze platforma să-şi anuleze înregistrările.

Dacă scrutinul nu-i mai găseşte peste hotare, aşa cum au declarat, românii din diaspora pot vota oriunde pe liste suplimentare, după o declaraţie pe propria răspundere.

Funcţional de peste o săptămână, site-ul a primit până acum puţin peste 10.500 de cereri, în condiţiile în care în diaspora, la europarlamentare, au votat 400.000 de români. Statisticile vorbesc despre 5 milioane de români plecaţi.

Data limită de înregistrare pe site-ul votstrainatate.ro este 11 septembrie.

Diaspora va putea vota la alegerile prezidenţiale, în primul tur, între 8 şi 10 noiembrie, iar în cel de-al doilea tur de scrutin între 22 şi 24 noiembrie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite