Mai mulţi muncitori, acoperiţi de un mal de pământ care s-a prăbuşit peste ei în zona Bibliotecii Naţionale. Doi dintre aceștia au fost găsiți morți

Pompierii bucureşteni au intervenit, luni, pentru extragerea mai multor persoane surprinse de prăbuşirea unui mal de pământ în zona Bibliotecii Naţionale, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

02 August 2021, 17:01 (actualizat 02 August 2021, 21:50) |

ACTUALIZARE Două persoane și-au pierdut viața în accident. Al doilea trup neînsuflețit a fost scos de sub pământ luni seară. Persoanele decedate aveau vârsta de aproximativ 50-55 de ani.

Cele două victime transportate la Spitalul Universitar au 50 și 53 de ani. Răniții transportați la Floreasca au 33 și 34 de ani.

ACTUALIZARE Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti - Ilfov anunţă că, luni seara, a fost găsită şi ultima persoană acoperită de malul de pământ în zona Bibliotecii Naţionale.

ACTUALIZARE Cel de-al cincilea muncitor prins sub malul de pământ a fost găsit. Medicii urmează să îl evalueze, dar este puțin probabil ca acesta să fie în viață.

ACTUALIZARE Unul dintre muncitorii prinşi sub malul de pământ în zona Bibliotecii Naţionale a fost găsit decedat, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov. Un alt muncitor, care era prins în pământ până la nivelul taliei, a fost extras şi este conştient, stabilizat, precizează sursa citată. Alți doi bărbați - unul de 50 ani și altul de 33 de ani - au fost transportați la Spitalul Universitar, respectiv Spitalul Floreasca, ambii în stare de conştienţă. Pompierii bucureşteni continuă căutările pentru găsirea celui de-al cincilea muncitor, care a fost şi el îngropat de pământ.

Lucrarea aparține Primăriei sectorului 3. În zonă se sapă un șanț pentru construirea unei fundații de susținere a malului, în spatele Bibliotecii Naționale. În incident au fost surprinse 6 persoane dintre care 3 au fost extrase și transportate la spitalele Universitar și Floreasca. Se acționează în continuare pentru extragerea celorlalte 3 persoane, două dintre acestea fiind acoperite în totalitate de pământ.

Constantin  Bujor, ITM Bucureşti, o primă concluzie despre accident: Nu au fost asigurate în totalitate acele sprijiniri de maluri

Malurile nu au fost asigurate în totalitate sau corespunzător, în cazul accidentului din Capitală, în care malul unui şanţ săpat s-a prăbuşit peste 6 muncitori, aceasta fiind o primă concluzie, "la o primă imagine" de la faţa locului, a declarat luni, pentru AGERPRES, Constantin Bujor, Inspector Şef al ITM Bucureşti.

"Nu putem să tragem o concluzie decât după finalizarea cercetării. Ce putem să vă spunem aşa - ca o primă imagine pe care au constatat-o colegii mei la faţa locului - este că nu au fost asigurate în totalitate acele sprijiniri de maluri pentru a nu se genera acest eveniment. Dar acest lucru îl putem constata doar după ce o să vedem şi o să analizăm condiţiile iniţiale de producere a evenimentului", a menţionat Constantin Bujor.

Acesta a subliniat că ITM Bucureşti a trimis o echipă la faţa locului pentru a vedea care sunt cauzele şi împrejurările.

"Sancţiunile pot fi de natură contravenţională în limita în care se constată că unele elemente nu au fost asigurate. Spre exemplu, pentru această sprijinire de maluri, sancţiunea conform articolului 39, alin. 9, din legea 319/2006 este de la 5.000 lei la 10.000 lei, dar dacă se constată că acest element a condus la aceste urmări grave, sancţiunea poate ajunge şi la o sancţiune de natură penală. Articolul 349 şi respectiv 350 din Noul Cod de Procedură Penală stabileşte aceste elemente de natură penală. Cercetarea evenimentului se face, conform legii, cel puţin 15 zile lucrătoare de la data producerii, dar în situaţia în care se va solicita de la IML să ni se comunice acel raport medico-legal - şi dacă este necesară vreo expertiză pentru a vedea şi alte elemente, cercetarea poate să dureze mai mult timp: 30, 60 de zile, depinde de documentele care se vor pune la dispoziţie şi de celelalte elemente care au intervenit în producerea evenimentului", a mai spus Constantin Bujor.

Potrivit acestuia, se lucrează încă la scoaterea muncitorilor de sub malurile surpate. "Am o primă informaţie că persoana care este acum în procesul de scoatere de sub mal ar fi în viaţă, dar încă nu avem certitudinea, deoarece nu s-a confirmat acest lucru. Deja a fost descoperită până la mijloc şi acum urmează să se finalizeze acest lucru de către pompieri", a adăugat inspectorul şef al ITM Bucureşti.

Luni, în jurul orei 16:00, în curtea sediului Ministerului Culturii (în spatele clădirii Bibliotecii Naţionale), malul unui şant săpat s-a prăbuşit peste 6 muncitori angajaţi ai societăţii S.C. Algoritm Construct S3 SRL.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 6°C
IASI 9°C 4°C
CLUJ 3°C 2°C
CONSTANTA 16°C 7°C
CRAIOVA 9°C 4°C
BRASOV 10°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI