Mai multe ţări europene au început administrarea serului produs de AstraZeneca și Oxford. Producătorul a anunțat că vaccinul oferă protecție limitată împotriva noilor tulpini

7 februarie 2021, 19:48

Oamenii de știință și experții din sectorul medical se tem de noile tulpini ale virusului apărute recent – cel din Marea Britanie, Brazilia și Africa de Sud – deoarece se răspândesc mult mai repede.

Vaccinul creat de AstraZeneca și Universitatea din Oxford nu protejează suficient împotriva acestor variante de SARS CoV-2.

Potrivit Financial Times, un studiu realizat pe 2000 de subiecți, din care jumătate au primit un ser placebo, nu a fost concludent. „Nu am reușit să stabilim foarte bine efectul vaccinului asupra cazurilor severe deoarece subiecții au fost doar adulți tineri” a precizat un purtător de cuvânt al companiei. Vaccinul produs de AstraZeneca a început să fie administrat în Franța, una dintre țările refractare la vaccinare.

Autorităţile medicale franceze speră să poată extinde vaccinarea la toți angajații din domeniul sănătății de sub 65 de ani.

Spania a primit deja aproape 200.000 de doze de vaccin produs de AstraZeneca și speră să poată extinde vaccinarea la persoanele între 18 și 55 de ani. Administrarea serului a fost limitată la această categorie din cauza lipsei de informații despre efectele la persoanele vârstnice.

Brazilia va începe în cel mai scurt timp producția proprie de vaccin AstraZeneca, ser care va fi elementul principal al campaniei din statul latino-american. Centrul medical Fiocruz speră să poată produce aproape 3 milioane de doze până la sfârșitul lunii.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite