Mai multe state au anunțat că nu mai primesc străini care au călătorit în China, Hong Kong închide 10 puncte de frontieră. Morții de coronavirus nu sunt înmormântați, ci arși în crematorii

3 februarie 2020, 13:21

Wuhan, orașul unde a izbucnit epidemia cu noul tip de coronavirus, are de astăzi un nou spital. Ridicată în 10 zile, unitatea cu 1000 de paturi este pregătită de astăzi să primească pacienți. Și nu este singurul. Un al doilea spital construit pentru această criză va fi gata miercuri.

La Wuhan, centrul epidemiei, ar fi, potrivit unor rapoarte, până la 75 de mii de persoane infectate. 361 este numărul deceselor înregistrate în China. Autoritățile au dat o directivă prin care se interzic înmormântările și orice alte ceremonii, inclusiv orice contact al familiilor cu cei decedați. Morții de coronavirus sunt arși în crematoriile cele mai apropiate.

A murit și o persoană din Filipine: un chinez de 44 de ani care venise din Wuhan. Este primul deces înregistrat în afara Chinei.

Hong Kong  închide 10 dintre cele 14 puncte de frontieră cu China continentală

Răspândirea virusului i-a speriat și pe locuitorii din Hong Kong. Sute de angajați din spitale au făcut astăzi grevă pentru a cere închiderea totală a graniței cu China.

Winnie Yu, sindicalist: „Dacă nu închidem graniţa cu China, epidemia se va răspândi repede şi în Hong Kong. Sperăm că guvernul va acţiona în cel mai scurt timp să închidă frontiera.”

Lai  Ching-Lung, medic: „Eu sunt doctor, deci nu pot să fac grevă. Dar susţin sindicatul, pentru că, fără protest, nu putem presa guvernul să închidă graniţa.”

Şefa executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a anunţat luni că vor fi închise alte patru puncte de frontieră dintre Hong şi China continentală pentru a întrerupe traficul.  Într-o conferinţă de presă susținută luni după-amiaza, Lam a spus că Podul Hong Kong-Zhuhai-Macau, trecerea Shenzhenbei şi un număr limitat de zboruri vor continua să opereze, în timp ce toate celelalte puncte de control vor fi închise. Vor fi închise 10 din totalul celor 14 puncte de trecere dintre Hong Kong şi China continentală.

Potrivit şefei executivului hong-kongonez, greva declanşată de cei circa 1.000 de lucrători din domeniul sanitar nu a influenţat decizia guvernului de a întări şi mai mult frontierele.

Mai multe state au anunțat că nu mai primesc străini care au călătorit în China

Mai multe state, printre care SUA, Filipine, Singapore sau Australia au anunțat că nu mai primesc străini care au călătorit în China. În paralel, încep să-și aducă acasă din China propriii cetățeni. Noaptea trecută, 9 cehi și 20 de portughezi au fost repatriați.

Marta Temido, ministrul Sănătăţii din Portugalia: „Din motive de siguranță atât pentru cei veniţi, dar şi pentru întreaga comunitate, întreg grupul va rămâne în carantină o perioadă de 14 zile.”

Asiaticii din Occident se plâng că sunt stigmatizați. În Franța, de exemplu, chinezii spun că sunt denigrați și sunt tratați cu respingere.

Panica declanșată de epidemia de pneumonie virală duce la reacții deplasate inclusiv față de asiatici născuți și crescuți în Occident, care nu au fost niciodată în China.

In Rusia, primul ministru a anunțat măsuri și mai dure: Am adăugat acest nou virus pe lista bolilor infecţioase grave. Asta ne va permite să deportăm orice cetăţean străin diagnosticat cu noul coronavirus şi să aplicăm măsuri restrictive, inclusiv carantina şi izolarea.

Oficialii chinezi au criticat guvernele străine pentru aceste decizii și le-au acuzat că seamană panică.

Si experții Organizației Mondiale a Sănătății insistă că răspândirea virusului este controlabilă și cer măsuri raționale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite