Mai multe primării din ţară au început să cumpere maşini electrice

Primăriile mici cu ochii pe mașinile electrice
Primăriile mici cu ochii pe mașinile electrice
12 iulie 2022, 12:01

Edilii din Întorsura Buzăului au decis anul trecut să cumpere, prin programul „Rabla”, două mașini electrice. Au studiat piața cu atenţie şi s-au decis că le-ar fi de folos un model cu 83 de cai putere, care costă 23.000 de euro. După reducerea dată prin eco-tichetul de la Ministerul Mediului, primăria oraşului a plătit câte 12.500 de euro pentru fiecare maşînă.

”Încarcatul unei mașini electrice costă cam între 20 și 30 de lei un plin. Cam 7-10 ani, bateriile rezistă fără probleme. În acest timp se amortizează cu siguranță din diferența de preț de carburant”, susține Radu Urdă, primarul orașului Întorsura Buzăului.

În centrul oraşului există şi o staţie de încarcare rapidă, instalată chiar anul trecut. În acest moment, numărul maşinilor electrice din oraş a urcat la 6, dar primarul e încrezător că a pariat pe viitor:

”Prin amplasarea unei stații „fast charging” în centrul orașului deja am încurajat populația, mulți vor să-și mai cumpere deja, și mai avem un proiect cîștigat pe Agenția Fondului de Mediu pentru montarea a încă două stații în oraș”, a mai spus Radu Urdă.

Localnicii consideră că mașinile electrice pot circula foarte bine și fac economie la primărie.

Exemplul Clujului

Multe primarii din țară au cumpărat mașini electrice pentru instituție sau pentru poliţiştii locali. La Cluj Napoca, de exemplu, Poliţia Locală are 5 astfel de maşini. Şi nu sunt singurele investiţii făcute de Primărie în vehicule electrice – mai au două biciclete electrice și șase vehicule de tip Segway.

Avantajele unei astfel de investiţii sunt pe toată linia. În primul rând, 2.10 poliţiştii locali se deplasează urgent, la timp, în parcuri, în zone pietonale în care nu pot ajunge cu maşina. În al doilea rând, la cumpărarea maşinilor electrice, le-am cumpărat mai ieftine pentru că le-am casat pe cele vechi şi am primit prima de la stat.  2.26 În al treilea rând, e de 6 ori, dacă nu de 7 ori, e mai ieftin să ai maşînă electrică decât maşînă pe motorină sau benzină”, a declarat pentru TVR Emil Boc, primarul muinicipiului Cluj Napoca.

Ministrul Mediului a anunțat deja că anul acesta va lansa un program pentru instituții publice și locale, prin care vor putea fi cumpărate maşini electrice, hibride sau hibride de tip plug-în. Instituțiile vor primi finanțare de 80% din Ministerului. Programul se va desfăşura timp de trei ani, iar bugetul total va fi de 600 milioane lei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite