Mai multe cupluri vor fi ajutate să devină părinți. Ministerul Sănătății schimbă criteriile de acces în programul de fertilizare

11 iunie 2019, 09:36

„E ceva ce nu poţi să descrii. Cred că este perioada din toată viaţa mea când am înţeles cu adevărat ce înseamnă să fii fericit.”

Luiza are 36 de ani si de 5 luni poartă în pântece minunea mult visată. În  încercarea de a deveni mamă, a consultat mai mulți medici. Dar în zadar. Acum doi ani, un specialist în infertilitate le-a recomandat şi analiza rezervei de ovocite. Şi aşa a aflat că, în ciuda tinereţii, materialul său genetic era pe terminate: „AMH-ul se pare că era singura problemă, doar că era suficient să nu rămân însărcinată. Sunt foarte multe fete cu aceeaşi problemă ca şi mine, cu AMH sub 1 care au avut reuşită.”

Luiza a reuşit la a treia procedură de fertilizare in vitro. Pentru ultima, a făcut şi terapie cu celule stem. Ea si sotul sau au cheltuit în total aproape 35 de mii de euro, împrumutaţi de la bancă. Nu au putut accesa programul de sprijin de la stat. Oricum, le-ar fi fost acoperită doar o procedură, fără tratamentele de stimulare, foarte scumpe.

Ministerul Sănătăţii anunţă că va dezvolta programul, anul acesta. A alocat fonduri pentru o mie de cupluri, faţă de 600, anul trecut.

Dezvoltarea programului înseamnă modificarea acestuia, inclusiv numărul de proceduri, inclusiv criteriile după care sunt acceptate cuplurile în program. Rata de succes până acum nu a fost una foarte mulțumitoare, de 30 la sută.

Medicii sfătuiesc familiile să nu mai amâne conceperea unui copil. Şi dacă nu reuşesc după un an, să meargă la specialiştii în infertilitate.

Vârsta este cel mai important lucru ca să avem un rezultat pozitiv.

Mare parte a femeilor ajung după 40 de ani şi atunci e mult mai greu, şi din punct de vedere al cantităţii materialului genetic, dar cel mai important, din punct de vedere al calităţii materialului genetic.

1 din 5 cupluri de români suferă de infertilitate. Specialişti din mai multe ţări au prezentat ultimele noutăţi şi soluţii în domeniu la Atena, la primul festival al fertilităţii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite