Mai multe cartiere din Cluj-Napoca, sufocate de un miros insuportabil. Garda de Mediu a constatat că a apărut o defecţiune la staţia de tratare a unui depozit de deșeuri

30 august 2023, 15:00

Sute de clujeni s-au plâns că în aer e un miros înţepător, insuportabil, care se simțea în toate cartierele.

După ce a primit mai multe sesizări, Garda de Mediu a trimis echipe de verificare în zona rampelor de deşeuri de la Pata Rât, unde nu s-a constatat nicio activitate. Verificările au continuat la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor.

Lucian Stanca, comisar Garda de Mediu, Cluj: Concluzia noastră finală a fost că mirosul ar fi provenit de la cei de la depozitul de deşeuri. Am găsit o parte din deşeurile selectate nu au fost procesate. De săptămâna trecută s-a produs o avarie şi atunci au rămas cu deșeuri neprocesate. Undeva la o mie şi ceva, două mii de tone.

Activiştii de mediu susțin că au făcut multe sesizări privind modul în care sunt gestionate deşeurile la Centrul de Management Integrat, dar autorităţile nu au luat măsuri.

Szakacs Istvan, activist de mediu: Vântul bate în direcția asta către Cluj și duce mirosul a zeci, dar în estimarea mea, peste 100 de mii de tone de deșeuri biodegradabile nesortate, netratate, necompostate. Acest gunoi în timpul verii, de la temperaturi, începe să fermenteze.

Deocamdată, Garda de Mediu nu a aplicat nicio sancțiune firmei care operează depozitul de deșeuri. Ne-a spus, însă, că cei responsabili au suplimentat capacitatea de procesare a gunoaielor cu ajutorul unei instalații mobile.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite