Mai multe anchete sunt în desfășurare la Spitalul Floreasca, după ce pacienta care a luat foc pe masa de operaţie a murit

30 decembrie 2019, 12:06

Femeia de 66 de ani arsă pe masa de operație a murit în cursul serii de ieri. Era internată la secția de Arși a spitalului Floreasca. Medicul Mircea Beuran, care a coordonat echipa care a făcut operația și care a și finalizat intervenția, a confirmat informația: „În intervalul 19.50-20.00, am primit acest semnal că pacienta a decedat. A decedat în Terapie Intensivă, din Secţia de Arşi. Era sub control medical multidisciplinar, dar probabil contextul biologic în care se găsea pacienta, o boală incurabilă, un efort chirurgical făcut la cerere şi evenimentul neplăcut şi nedorit de nimeni, la care s-a supra-adăugat această arsură, biologic nu a rezistat ca să poată să depăşească tot efortul medical care s-a făcut.”

Aproape toată echipa medicală de la Spitalul Floreasca, implicată în incidentul de acum câteva zile, a dat primele explicaţii. Azi în faţa Corpului de Control al ministerului Sănătăţii şi a celor de la Inspecţia Sanitară de Stat. Ministrul Sănătăţii a mers personal la Floreasca şi a stat de vorbă cu medicii, cu managerul şi cu directorul medical.

Ministrul Sănătății transmite că această tragedie trebuie să preîntâmpine astfel de cazuri: „Sperăm să învățăm cu toții din acest episod tulburător, ca pe viitor, în niciun spital din România, să nu mai avem parte de o asemenea experiență traumatizantă. Sunt alături de familia greu încercată și acum, la ceas de cumpănă, le transmit că atât eu, cât și echipa Ministerului Sănătății, pe care o coordonez, va face tot posibilul pentru aflarea adevărului”.

Dincolo de ancheta ministerului Sănătații, și Colegiul Medicilor s-a autosesizat. Într-un comunicat, președintele acestui organism îl apără pe Mircea Beuran: „Pe această cale, îi rog pe prietenii săi, pe foştii săi pacienţi să ia atitudine în apărarea lui şi îi sfătuiesc pe mai puţin prietenii săi şi pe neprietenii săi să nu se bucure. A continua astăzi o dezbatere publică, înainte de finalizarea unei anchete, va pune presiune greu de suportat pe echipa medicală, care tratează un caz de maximă greutate umană, o patologie, complicaţiile fireşti legate de aceasta, dar, mai ales legate de accidentul combustional survenit fără voia lor, dar pe care sunt obligaţi să îl trateze.”

Profesorul Mircea Beuran a explicat că a ajuns în sala de operație după ce femeia suferise deja arsurile și a făcut o nouă intervenție: „În clipa în care ei erau în cealaltă sală, am apărut și eu, continuând operaţia, pentru că echipa era destul de şocată. Trecuse prin evenimentul acesta, nu au mai avut un astfel de eveniment, au văzut că sunt nişte leziuni, dar în acelaşi timp trebuia să se închidă şi plaga aceea care sângera. Am continuat operaţia ca să pot să salvez bolnava.  Echipa chirurgicală nu a căutat să muşamalizeze cu nimic acest eveniment.”

Pe de altă parte, secretarul de stat din ministerul Sănătății Horațiu Moldovan are o explicație pentru incendiul din sala de operație: „Acest accident combustional intra-chirurgical este rezultatul combinației dintre un biocid care s-a folosit la aseptizarea tegumentelor pacientului, cu concentrație ridicată de alcool, câmpurile chirugicale textile și folosirea unui electrobisturiu.”

Între timp, imaginile de pe camerele de supraveghere din sala de operaţii şi din spital au fost vizionate de specialiştii care anchetează cazul. După decesul femeii, încadrarea juridică a faptelor s-a schimbat din vătămare corporală din culpă în ucidere din culpă.

În şedinţa de Guvern, ministrul Sănătății i-a comunicat premierului că raportul preliminar scoate la iveală multe nereguli.

Deputatul USR, Emanuel Ungureanu, cel care a semnalat cazul, a făcut şi plângere penală la Parchet.

Spitalul Floreasca, unitatea medicală în care a avut loc tragedia, a rămas fără acreditare pentru că nu a raporat incidentul în termen de 24 de ore, aşa cum prevede legea, ci după 7 zile. Spitalul are cinci zile la dispoziţie să prezinte Autoritatăţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate un plan de remediere a cauzelor care au condus la suspendarea acreditării.

Femeia arsă pe masa de operație avea 66 de ani și suferea de cancer pancreatic. Intervenția chirurgicală a avut loc pe 22 decembrie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite