Mai multă putere pentru Xi Jinping. China mărește bugetul armatei și face noi presiuni asupra Taiwanului. SUA vor stabilitate în regiunea Pacificului

Xi Jinping președintele Chinei / captura video
Xi Jinping președintele Chinei / captura video
5 martie 2023, 18:39

Xi Jinping și-a făcut apariția în Marea Sală a Poporului din Beijing, urmat la câțiva metri de premierul Li Keqiang și de ceilalți membri ai conducerii partidului comunist. Observatorii politici spun că distanța dintre președinte și premier va fi mult mai mare în zilele următoare, pentru că șeful actual al guvernului ar urmă să își părăsească funcția. Dar nu până să transmită un nou avertisment Taiwanului.

Li Keqiang, premierul Chinei: Trebuie să insistăm în implementarea deplină a politicii partidului pentru o nouă eră a rezolvării chestiunii Taiwanului şi aderării ferme la principiul „O singură Chină”.

În replică, oficialii de la Taipei au cerut Beijingului să trateze relațiile China – Taiwan într-o manieră echitabilă și în spiritul respectului reciproc.

După dezastrul provocat de cei trei ani de pandemie și restricții, China a stabilit acum o creștere economică de 5 procente, dar și o mărire a bugetului armatei, sub pretextul unor provocări complexe de securitate.

Analiștii politici susțin că acesta este un nou semnal referitor la ambițiile geostrategice ale Beijingului în Asia de Sud Est.

Recent, liderii republicani și democrați din Congresul Statelor Unite au căzut de acord că relațiile dintre Washington și Beijing s-au deteriorat brusc, în special după scandalul baloanelor de spionaj. În acest timp, la o conferință de securitate în India, un amiral american a avertizat că liderii din domeniul apărării colaborează în vederea creării unei regiuni Indo Pacifice libere.

John C. Aquilino, amiral al SUA: Conducerea este importantă pentru toate şi, din nou, sunt recunoscător să fiu cu partenerii mei pentru că fiecare dintre aceşti lideri de pe această scenă colaborează cu noi în fiecare zi pentru realizarea unei zone libere şi deschise India-Pacific.

Din ecuația politică nu putea lipsi aliatul de nădejde al Chinei, Coreea de Nord, care a cerut oprirea imediată a manevrelor militare comune americano sud-coreene, pe motiv că acestea ar crește tensiunile în regiune. Oficialii de la Washington și cei de la Seul au subliniat însă că exercițiile sunt necesare pentru a contracara amenințările nucleare venite dinspre Phenian.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă