„Mai mult portocaliu și puțin neportocaliu”, „Rotund, mușcat și galben”. Ce spun copiii despre eclipsa parțială de soare care s-a văzut și în țara noastră

25 octombrie 2022, 17:35

Eclipsa parţială de Soare de marţi a putut fi văzută cu ajutorul unor instrumente profesionale la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” şi la sediul Academiei Române din Calea Victoriei.

„Mai mult portocaliu și puțin neportocaliu”, „Rotund, mușcat și galben” – sunt reacțiile celor mici, care au fost încântați de acest fenomen astronomic.

Astronomul Adrian Șonka a explicat în emisiunea Inspiră România de la TVR INFO ce s-a întâmplat în timpul eclipsei parțiale de Soare de azi: „S-au aliniat Soarele, cu Luna și cu Pământul. Sunt mai multe moduri în care poți vedea o eclipsă. De pe Pământ, stai și vezi cum peste Soare trece Luna. Dacă ai fi în spațiul cosmic, ar fi mai interesant, pentru că ai vedea cum pe Pământ trece umbra Lunii – umbra și penumbra Lunii. În cazul eclipsei de azi, a trecut doar penumbra Lunii peste Pământ iar umbra, cea care dă totalitatea, a ratat Pământul. A trecut prin nord, în afara Pământului. A fost doar penumbra pe Pământ, de aceea s-a văzut parțială peste tot.”

 

 

Fenomenul a putut fi observat de pe tot teritoriul României, acoperirea Soarelui fiind între 33% şi 44%. Zonele în care acoperirea a fost mai mare s-a aflat în nord-estul ţării (44%).

Eclipsa a început la momente diferite, dar care nu au diferit mult. Cel mai devreme a început în nord-vestul ţării, la ora 12,20, iar cel mai târziu în sud-est, la 12,28.

Pentru Bucureşti, maximul eclipsei a fost la ora 13,38, cu acoperire de 38%, iar în restul ţării cu maxim 10 minute mai devreme sau mai târziu.

Această eclipsă s-a văzut ca parţială din Europa, nord-estul Africii şi din Asia. Maximul eclipsei s-a produs în centrul Rusiei, unde Soarele a fost acoperit în proporţie de 82%.

CITEȘTE ȘI: Eclipsă parțială de Soare, vizibilă și de pe teritoriul României. Porți deschise la Institutul Astronomic al Academiei Române și la Observatorul Astronomic din București

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă