#TuFaciSarbatoarea | Mai mulți voluntari lucrează la restaurarea vechii bisericuțe din lemn a comunității ucrainene din satul Dragomirești, Timiș

O bisericuță veche de 250 de ani este salvată de voluntari în comuna Știuca, din Timiș. Aparține comunității ucrainene, iar o asociație a studenților arhitecți a rămas impresionată de starea de degradare a monumentului. N-au mai așteptat să treacă ploile de primăvară și s-au apucat de lucru, gratis. Sătenii s-au mobilizat și ei și vor ca până la Paști vechea lor bisericuță din lemn să fie din nou întreagă!

14 Aprilie 2019, 22:00 (actualizat 01 Mai 2019, 17:29) Știrile TVR |
#TuFaciSarbatoarea Împreună, pentru salvarea micii biserici
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

La 20 de kilometri de Lugoj, pe un deal pitoresc din satul Dragomireşti, se află o mică biserică de lemn. Are hramul "Naşterea Domnului" și se crede că datează din 1754, deşi oamenii spun ca ar fi mult mai veche.

Timpul i-a fost cel mai mare dușman. Dar și nepăsarea oamenilor i-a făcut rău. Acoperişul de şindrilă s-a tot degradat, iar interiorul nu a mai putut fi conservat în condiții optime. Pictura este extrem de valoroasă.

Salvarea micii biserici din lemn a venit de la Asociaţia "Ambulanţa pentru Monumente Banat". Voluntarii care lucrau deja la restaurarea unui alt monument, la Crivina, nu au ezitat să preia încă o lucrare.

Primăria a asigurat materialele, iar mai mulţi localnici au ieşit şi ei la lucru sau au asigurat cazare pentru voluntari. Cei mai mulți sunt studenți la Facultatea de Arhitectură din Timișoara.

Preotul micii comunități de ucraineni este mulțumit acum. Speră ca, de Paști, să anunțe că biserica lor nu mai este în mare pericol.

Lecția voluntarilor i-a impresionat pe localnici. Dar monumentul este salvat doar pentru moment.

Biserica de lemn din Dragomireşti are nevoie de restaurare. De un program complex care să îi permită să îşi ducă legenda mai departe, peste generaţii. Şi să devină chiar un punct de atracţie pentru turişti din toată lumea.

Câștigăm libertatea de a fi mai buni împreună. Campania #TuFaciSărbătoarea este pentru noi toți, iar bucuria poate fi transmisă și printr-un mesaj.

Așteptăm mesaje despre oameni exemplari, despre fapte de neuitat, despre cei care nu au abandonat lupta pentru o viață mai bună.

Trimiteți mesaje pentru cei care trec prin momente dificile, care au de luptat cu un necaz, care au nevoie de solidaritate.

Fiecare din mesajele voastre înseamnă energie!

Ne puteți scrie pe WhatsApp la nr. 0733 508 076, pe pagina de Facebook StirileTVR sau pe site-ul stiriletvr.ro.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN #TUFACISARBATOAREA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -2°C
CONSTANTA 1°C 0°C
CRAIOVA 1°C 0°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI