Mai mulți nevăzători au vâslit pe lacul Gheorgheni din Cluj-Napoca, ghidați de sunetele emise de niște boxe de pe mal

27 septembrie 2022, 14:48

Premieră în România: mai multe persoane nevăzătoare au vâslit independent, pe lacul Gheorgheni, din Cluj-Napoca. Tinerii au fost ghidaţi de sunete emise de boxe amplasate pe mal. Primul traseu de caiac accesibilizat din România a fost inaugurat luni, 26 septembrie, pe lacul Gheorgheni din Cluj-Napoca. Persoanele nevăzătoare au vâslit independent din caiace, ghidate de sunetele emise de boxele de pe margine. Activitatea a făcut parte din proiectul ‘Caiacul, o cultură sportivă inovativă pentru tineret’ SMile 2 Sport şi este inclusă în manifestările sportive organizate la Cluj-Napoca în cadrul Săptămânii Europene a Sportului de Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Asociaţia Caiac SMile se alătură, astfel, iniţiativei autorităţilor locale de accesibilizare a sportului pentru persoanele cu dizabilităţi”, se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de organizatori.

(w500) Nevăzăto

Potrivit sursei citate, reprezentanţii asociaţiei speră ca, în viitor, proiectul să fie extins şi pe alte lacuri din mai multe oraşe ale ţării.

„De anul trecut, de când am început acest proiect, am căutat soluţii să accesibilizăm lacul pentru persoanele cu dizabilităţi, pentru că e sportul pe care eu îl iubesc foarte mult şi ştiu că e întâi terapie, şi apoi sport. Şi mai ştiu ce mult înseamnă pentru ei să aibă un sport accesibilizat, dar mai ales un sport pe apă. Cei nevăzători sunt fascinaţi că plutesc pe lac. Am întâlnit aici, la Cluj, foarte mulţi nevăzători şi am zis hai să facem ceva inedit pentru ei, ceva ce n-am mai întâlnit pe niciunde în România, nici prin alte ţări unde am umblat: să accesibilizăm lacul, dar în aşa fel încât să se poată descurca singure, fără niciun ajutor, altul decât pentru urcarea în caiac. În rest, boxele îşi fac treaba: sunete diferite din puncte diferite ale lacului îi ghidează în ce direcţie să vâslească. E un proiect pe care ne-am dorit să îl facem atât de uşor încât să poată fi implementat în orice oraş din România unde există un lac şi persoane cu deficienţe de vedere”, a declarat, conform comunicatului, preşedintele Asociaţiei Caiac SMile, Ionuţ Stancovici.

(w500) Nevăzăto

Printre participanţi s-a numărat şi primarul Emil Boc, precum şi un nevăzător alpinist, Alex Benchea.

(w500) Nevăzăto

„E un sentiment foarte fain să ştii că te poţi plimba singur pe lac, fără să depinzi şi de alţi oameni. Ionuţ a avut o idee bună să accesibilizeze lacul, nu am întâlnit aşa ceva în altă parte. Noi aici am stabilit trei puncte. Trei sunete distincte şi aşa ne orientăm, ne facem o hartă mentală. Mergem de la mal, de la primul sunet, apoi mergem de la 1 la 2, când ne apropiem de 2 virăm să ne întoarcem. Când ajungem prin mijloc, mergem spre sunetul trei şi apoi la unu. E ca un triunghi, de obicei. Îmi place, e frumos să pluteşti, să fii în natură, să simţi adrenalină şi bucurie”, a spus, Alex Benchea, supranumit „alpinistul cu ochi albi”, citat în comunicatul menţionat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă