Mai mulți studenți români se întorc din Turcia: Primul cutremur ne-a prins dormind. Când a venit al doilea, la prânz, ne era frică să urcăm să ne luăm hainele

Opt dintre românii din Turcia, care au cerut iniţial Ministerului Afacerilor Externe să fie repatriaţi, au ajuns luni în ţară. Alţi 13 au fost îmbarcaţi la Adana într-un avion al MAPN şi au aterizat marți seară la București. Mai mulţi studenţi care se aflau în apropiere de granița Turciei cu Siria au reuşit cu greu să intre în legătură cu autoritățile române. Alţii, în schimb, au putut pleca din zonă cu autobuzul şi ar urma să ajungă în România cu avioane ale companiilor civile.

07 Februarie 2023, 19:28 (actualizat 08 Februarie 2023, 00:26) Știrile TVR |

Ioana Alexandra Alexe, studentă română în Turcia: Erau foarte obosiți, pe fața fiecărui om vedeai oboseală, spaimă și ce e mai rău.

Asta a văzut Ioana, în autogara din Kayseri, înainte de a lua autobuzul spre Ankara. Face parte dintr-un grup de studenţi români care participau la un program Erasmus.

Ana Maria Micșoni, studentă română în Turcia: Când ne-am luat biletele, noi eram la cantina universității. Nu apucam să ne selectăm locurile, că erau deja luate.

Ioana Alexandra Alexe, studentă română în Turcia: Noi am mai călătorit cu autobuzul din gara respectivă și niciodată nu am mai văzut-o așa de aglomerată.

În România vor ajunge abia mâine la prânz. După drumul cu autobuzul, trebuie să mai schimbe şi două avioane, curse civile. Vor ajunge în ţară după mai mult de 48 de ore de când a început seria cutremurelor.

Ana Maria Micșoni, studentă română în Turcia: Primul ne-a prins dormind, majoritatea dormeam. Când a venit al doilea, la prânz, ne era frică să urcăm să ne luăm hainele.

Ioana Alexandra Alexe, studentă română în Turcia: Am rămas la un moment dat singuri, singuri în clădire. Turcii care erau au plecat la rude, în moschei, departe la prietenii din vestul țării, departe de epicentru și de cutremur.

9 studenți români se aflau în Kayseri. Doar 5 dintre ei au plecat spre casă. Deşi nu au cerut ajutor din partea Ambasadei, pe drum tinerii au ținut legătura cu autorităţile române. În total, până acum, MAE a primit 15 solicitări de ajutor. Nouă studenți și un profesor, plecați în Kahramanmaraş prin intermediul unui ONG din Galați, vor ajunge acasă cu o aeronavă a armatei.

LAURENŢIU PETREA, președintele asociației: A fost foarte greu, că erau drumurile blocate, dar ei au un spirit bun, sunt fericiți că ajung acasă. A fost greu că au stat și ei puțin panicați cât au așteptat să ajungă cei de la Ambasadă. Păreau fericiți că ajung acasă în sfârșit.

Cetățenii români pot folosi și telefonul de urgență al secției consulare de la Ankara: +90.532.318.1726. Ministerul de Externe le recomandă celor aflați în zonele afectate de cutremur să se informeze din surse oficiale despre evoluția situației de la fața locului și să respecte instrucțiunile autorităților turce.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 24°C 18°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 13°C 17°C
CRAIOVA 20°C 19°C
BRASOV 20°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI