EXCLUSIV

Mai mulți români candidează la alegerile locale din Belgia, de duminică

Belgienii merg mâine la urne pentru a-şi alege autorităţile comunale. Cu aproape o sută de mii de rezidenţi, românii joacă un rol important în aceste alegeri, în care contează mai ales partea comunitară, reţeaua de cunoştinţe şi vecinătatea. Lucian Pîrvoiu ne prezintă, în exclusivitate, câţiva dintre românii care se luptă pentru voturile belgienilor.

13 Octombrie 2018, 14:51 (actualizat 13 Octombrie 2018, 20:57) |

Alegerile locale din acest week-end se desfășoară într-un climat de dezamăgire față de o clasă politică incapabilă să satisfacă nevoile diverse ale comunităților.

Deși votul este obligatoriu în Belgia, mulți dintre alegători se gândesc să își ia scutiri medicale pentru a nu participa.

În acest climat, câțiva dintre nemulțumiți se lansează pe cont propriu în campanie, în speranța că vor schimba ceva. Este și cazul diplomatului Jean Louis Pont, care militează pentru un mediu mai curat.

Jean Louis Pont, candidat Demos, comuna Woluwe St Lambert: "Este o iniţiativă personală, cetăţenească. Nu m-am regăsit în oferta celorlalte partide de aici, din comună, aşa că am iniţiat o listă care reflectă mult mai bine nevoia de schimbare."

Cum alegerile locale înseamnă proximitate, nu puțini sunt românii care candidează pe listele de partid. Unul dintre ei este Robert Tiberius Aparaschivei, antreprenor stabilit în Belgia în urmă cu 10 ani.

Robert Tiberiu Aparaschivitei, candidat MR, comuna Woluwe St Lambert: "Suntem una dintre cele mai mari comunități din Belgia, a doua ca mărime după francezi, și înaintea marocanilor. De aceea, avem nevoie de o bună reprezentare la nivel administrativ, pentru a fi mai vizibili în viața socială de zi cu zi aici, în Belgia."

Răzvan Hoinaru, consilier politic la Parlamentul European, este și el unul dintre românii care au ales să își pună abilitățile la dispoziția Bruxellesului.

Razvan Hoinaru, candidat CdH, comuna Bruxelles: "Pe lângă Parlamentul European, eu sunt și asistent universitar, astfel, o bună parte din programul meu de campanie se axează pe politica educațională. Inteligența artificială ia din ce în ce mai multe slujbe, și trebuie ca școală să adreseze nevoile societății pentru secolul 21."

Lucian Pirvoiu, corespondent TVR, la Bruxelles: "Ca în orice campanie în care se implica românii, nu lipsesc accentele dâmbovițene. Două candidate se acuză reciproc pe rețelele de socializare de sabotaj, mai exact de smulgerea afișelor electorale."

Numărul românilor care au ales să se implice în viața politică din Belgia se apropie de 50. Cei care vor fi aleși vor deveni consilieri comunali, însă nu vor renunța la activitățile lor pentru aceasta, întrucât ședințele administrațiilor locale se desfășoară în principiu o dată pe lună.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 5°C
IASI 7°C 1°C
CLUJ 1°C -2°C
CONSTANTA 7°C 4°C
CRAIOVA 8°C 2°C
BRASOV 3°C -2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI