Mai mulți deputați PSD vor prag de 200.000 de euro la abuzul în serviciu și să reducă pedepsele pentru corupție

Parlamentarii PSD se dovedesc neobosiţi când vine vorba de modificarea Codurilor Penale. Chiar înainte de a pleca în vacanţa de Crăciun, la Senat au fost înregistrate mai multe propuneri legislative ale deputatului PSD Cătălin Rădulescu, susţinute şi de alţi aproape 40 de colegi. Cele mai controversate se referă la pragul de 200.000 de euro pentru abuzul în serviciu sau reducerea pedepselor pentru corupţie. Opoziţia le caracterizează drept abominabile.

27 Decembrie 2017, 20:09 (actualizat 27 Decembrie 2017, 22:10) |
Propuneri privind Justiția
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Deputatul Cătălin Rădulescu a propus mai multe amendamente care acum apar și pe site-ul Camerei Deputaţilor, ca iniţiative legislative pentru modificarea Codurilor Penale.

Pedepsele pentru mită şi trafic de influenţă ar urma să fie mai blânde, iar persoanele care ar intermedia obţinerea de foloase pentru alţii nu ar mai fi pedepsite.

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu: "Eu nu am văzut pe cineva care să vrea să primească foloase pentru altul, ci numai pentru el".

Deputatul redefineşte şi abuzul în serviciu: devine infracţiune doar dacă pagubele depăşesc 200.000 de euro. O vătămare a drepturilor sau a intereselor unei persoane nu va mai fi considerată abuz în serviciu.

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu: "Până la o anumită limită abuzul în serviciu trebuie dezincriminat şi să mergi pe latură civilă. Când cel care a făcut asta a făcut-o şi cu bună ştiinţă şi nerespectând o lege, sigur, atunci trebuie să fie infracţiune. Sau îl dezincriminăm definitiv şi atunci e numai pe latură civilă, cum se întâmplă în 90% dintre ţările europene".

Persoanele peste 60 de ani sau cele care suferă de o boală incurabilă ar putea să îşi execute pedepsele în confortul propriei locuinţe. Acelaşi tratament s-ar aplica şi pedepselor mai mici de 3 ani. Deputatul Cătălin Rădulescu susţine că vrea să anticipeze o directivă europeană care ar fi pregătită pentru anul viitor.

Deputatul Cătălin Rădulescu: "Ori facem ca celelalte ţări europene, ori dacă nu, noi o să rămânem o insulă de nebunie balcanică, în care o să facem noi cum vrem, o să îi băgăm pe toţi la puşcărie că aşa vrea cineva".

Opoziţia critică aceste propuneri şi susţine că nu au nicio legătură cu întărirea statului de drept.

Alina Gorghiu, senator PNL: "E o practică la PSD. Liviu Dragnea şi conducerea PSD nu îşi asumă anumite modificări în materie de politică penală şi pun diverse personaje să facă nişte propuneri abominabile, ca ulterior, în funcţie de reacţia Opoziţiei, a societăţii civile, a sistemului judiciar, să renunţe la o parte din ele, o parte devenind însă sau părând, faţă de cât de grave sunt acestea, părând prietenoase".

Mihai Polițeanu, reprezentant Inițiativa România: "Parlamentul se comportă că la restaurant: domnule deputat, ce infracțiune ați comis, atunci hai să ștergem din codul penal infracțiunea respectivă".

Surse social democrate susţin că modificările propuse de Cătălin Rădulescu nu au girul partidului. Au fost însă discutate în grupurile parlamentare ale PSD şi vor fi cel mai probabil dezbătute doar ca amendamente la Codurile Penale, în Comisia Iordache.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 14°C
IASI 12°C 11°C
CLUJ 9°C 4°C
CONSTANTA 13°C 16°C
CRAIOVA 12°C 11°C
BRASOV 10°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI