Mai mulți avocați oferă sprijin pro bono cetățenilor care cred că au fost victimele unor abuzuri ale oamenilor legii pe perioada stării de urgență

7 aprilie 2020, 17:43

Aceste imagini au fost suprinse în Brăila. Tânărul a fost oprit de o patrulă mixtă polițist-jandarm și amendat. Totul însă a degenerat într-o secundă, când jandarmul a hotărât să-i aplice băiatului și o corecție fizică.

De la începutul stării de urgență, zeci de mii de români au fost amendați pentru că au încălcat noile reguli. Mulți se consideră nedreptățiți sau reclamă că în cazul lor au fost comise abuzuri. Mai mulți avocați s-au oferit să îi ajute pro bono în aceste cazuri. Unul dintre ei este avocatul Anca Păun .

Avocat Anca Păun: Un domn s-a dus cu adeverință la magazin și s-a trezit acasă că a uitat să ia lapte pentru copil, s-a întors și a fost amendat. Altă doamnă s-a dus la un magazin dar a uitat să scrie că se și întoarce acasă și a fost și dumneaei amendată.mEu apreciez că aceste amenzi sunt incorecte pe de o parte datorită cadrului legal pe de altă parte prin maniera în care sunt date.

Specialiștii spun că dacă ați fost amendat de oamenii legii și doriți să contestați această sancțiune, cel mai important este ca la început să plătiți jumătate din sumă în condițiile prevăzute de lege.

Cei care nu plătesc amenzile riscă să fie executați silit pentru că starea de urgență nu suspendă astfel de măsuri de recuperare a datoriilor către stat. În acealsți timp cetățenii trebuie să fie atenți la data la care au fost amendați pentru a nu greși.

Cetățenii care au primit amendă până la 30 martie potrivit cadrului legislativ, ei pot să plătească jumătate din minim. Cu 31 martie avem o schimbare a legislației și cetătenii care primesc amenzi între 31 martie și 2 aprilie trebuie să plătească jumătate din amenda pe care o primesc.

După efectuarea plății, cei ce se consideră nedreptățiți trebuie să trimită în termen de 15 zile, prin mail sau prin poștă, de la data primirii procesului verbal, o contestație la judecătoria din raza teritorială în care se află strada pe care au fost amendați.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite