Mai chibzuiți în pandemie. Două treimi dintre angajați au făcut economii

21 mai 2020, 08:45

Au fost și români pe care starea de urgență i-a prins fără rezerve de bani . Pentru 4 din 10 angajați români, situația nu s-a schimbat nici după două luni în care cheltuielile cu ieșirile în oraș au fost inexistente . Și totuși 2 din 3 salariați au devenit mai chibzuiți în acest timp, când s-au limitat doar la plata facturilor și achiziția produselor de strictă necesitate.

Adrian Asoltanie, trainer educaţie financiară: Sunt cei care oricum făceau economii, erau responsabili cu banii lor și sunt ceilalți care e posibil să fi făcut economii doar așa de context, adică n-au mai ieșit la firmă, n-au mai avut costuri de transport, de mese la prânz.

Peste jumătate dintre cei care au strâns bani în perioada stării de urgență vor să – și păstreze obiceiul. Trebuie să fie însă atenți pe ce-şi cheltuie economiile.  Aproape un sfert dintre românii chibzuiți în ultimele două luni se gândesc să folosească o parte din economii pe achiziții mărunte.

În timp ce 16 % au planuri pentru achiziții importante . Puț în peste 10 % dintre cei care au adunat bani la pușculița sunt hotărâți să -i folosească pentru a pleca în vacanță . Putem să economisim bani oricând , spun specialiștii . E nevoie doar de puțină voință  Suma nu trebuie să fie neapărat mare.

Adrian Asoltanie:  Recomandarea mea este undeva între 10 și 15 % că să ai niște bani, pe de-o parte pentru fondul de urgență, 1000-2000 de lei cash în casă pentru mici probleme și fondul de siguranță care înseamnă măcar 3 luni de cheltuieli vitale.

Studiile arată că bărbații și femeile sunt în egală măsură impulsivi când vine vorba de cumpărături. Dar în cazul unor probleme financiare, doamnele sunt mai dispuse să fie atente la cheltuieli.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă