Singurul magistrat de origine română din Statele Unite aflat la vârful ierarhiei judiciare americane, Alex Kozinski, a discutat despre combaterea corupţiei cu jurnalistul TVR Claudiu Lucaci, într-un interviu-eveniment difuzat în cadrul emisiunii Ultima Ediţie.
Fost preşedinte al Curţii de Apel nr. 9, cea mai mare din SUA, unde a fost numit de preşedintele Ronald Regan înainte de 1990, magistratul Alex Kozinski a plecat din România la vârsta de 12 ani. Este o figură legendară şi un personaj considerat excentric pentru felul în care îşi motivează soluţiile la Curte.
Magistratul a plecat din România în 1962 împreună cu părinţii săi, Moses şi Sabine. Avea să vorbească pe larg despre experienţa emigrării şi chiar a glumit uneori pe acest subiect, spunând că, atunci când era copil, s-a transformat instantaneu dintr-un comunist angajat într-un capitalist convins după ce, odată ajuns la Viena - prima ieşire în afara Cortinei de Fier în drumul spre Statele Unite -, a descoperit guma de mestecat, ciocolata şi bananele.
"Sunt mulţi emigranţi aici. Nu sunt mulţi din România, dar, în general, sunt mulţi emigranţi aici, în ţară. Cred că faptul că am plecat din ţară ca să scăpăm de comunism m-a ajutat. Cred că preşedintele (preşedintele SUA care l-a numit în funcţie, Ronald Regan, n.r) a fost convins că eu nu sunt comunist şi asta m-a ajutat", mărturiseşte judecătorul.
Alex Kozinski spune că legile din SUA stipulează foarte clar ce e interzis, dar nu sunt definite prin lege conceptele de abuz de putere sau abuz în serviciu. "Noi nu avem concepte ca abuz de putere. Legile noastre spun foarte precis ce se interzice. De exemplu, dacă un procuror sau un judecător acceptă bani - corupţie- asta este foarte clar. Dacă se găseşte aşa ceva, poate să fie pedepsit. Dar nu avem legi care spun abuz de putere. Asta nu e destul de clar ca să fie o lege", explică judecătorul.
Alex Kozinski este unul dintre judecătorii de la Curtea de Apel din San Francisco, care au blocat ordinul executiv al lui Donald Trump de a interzice temporar accesul cetăţenilor a şapte ţări musulmane pe teritoriul Statelor Unite.
Interviul cu judecătorul american de origine română este urmat de o discuţie cu unul dintre cei mai cunoscuţi practicieni ai dreptului în România, avocatul Gheorghe Piperea.
Puteţi urmări integral emisiunea Ultima Ediţie pe TVR+.