Scandal, nervi şi lacrimi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Vineri, magistraţii ar fi trebuit să decidă dacă redeschid dosarul Revoluţiei dar, după audieri şi procese care s-au întins mai mult de opt ore, judecătorii au concluzii diferite şi nicio decizie. Unii susţin conexarea tuturor contestaţiilor la decizia de clasare, alţii se vor pronunţă abia pe 15 februarie. Reporterul TVR Camelia Csiki a oferit mai multe detalii la Telejurnale.
Membrii Asociaţiei 21 Decembrie 1989 au recuzat procurorul-militar şi vor un anchetator civil. Şi o decizie a CEDO cere ca procesul să fie judecat de persoane care nu au fost implicate în represiunea din ‘89. Cererea le-a fost respinsă, aşa că membrii asociaţiei au ieşit nervoşi din sală.
Instanţa urmează să se pronunţe cu privire la calitatea Asociaţiei în acest dosar.
Au fost trei complete de judecată pentru dosarul Revoluţiei, dar magistraţii au avut atitudini diferite. Unii au rămas să se pronunţe după audierea victimelor, alţii susţin că toate cauzele ar trebui conexate într-una singură. O decizie finală trebuie însă luată până pe 15 Februarie.
Procesul a fost reluat după protestul membrilor Asociaţiei 21 Decembrie 1989 care au ieşit din sala de judecată în această după-amiază. S-au judecat contestaţiile depuse individual, atât de membrii Asociaţiei 21 Decembrie 1989, cât şi de alte persoane care au avut de suferit la Revoluţie.
Au fost mai multe complete de judecată, cu magistraţi diferiţi, deci şi deciziile luate au fost diferite.
Unii magistraţi au cerut conexarea dosarelor într-unul singur, au amânat din nou procesul, alţii au rămas să se pronunţe asupra cererilor.
Urmează şi în contestaţia depusă de Asociaţia 21 Decembrie 1989 să se decidă calitatea care o au, iar celelalte contestaţii se judecă până în 15 februarie, când se pare că vom avea un răspuns dacă dosarul Revoluţiei va fi sau nu redeschis.
Membrii Asociaţiei 21 Decembrie 1989 au ieşit supăraţi din sala de judecată după ce au cerut recuzarea procurorului militar invocând o decizie CEDO care arată că cei care anchetează astfel de cazuri trebuie să fie independenţi de instituţiile care au participat la represiunea din 1989.
Membrii Asociaţiei au cerut ca, pe lângă procurorul militar, să fie prezent şi un procuror civil, cerere care nu le-a fost acceptată. Au ieşit din sală strigând că nu au parte de o judecată justă.
În acest moment, instanţa a rămas să se pronunţe cu privire la calitatea pe care o are Asociaţia 21 Decembrie 1989 în acest dosar.
Magistraţii judecă şi contestaţiile individuale depuse la decizia de clasare a dosarului Revoluţiei.
Deşi au fost chemaţi încă de la prima oră, nici la această oră nu se ştie dacă dosarul Revoluţiei va fi redeschis sau nu.