Magistrații Tribunalului București protestează până pe 7 martie. Toate dosarele, cu excepţia urgenţelor, amânate timp de o săptămână

Judecătorii Tribunalului București se alătură magistraților din întreaga țară care protestează față de modificările aduse Legilor Justiției de Ordonanța 7. Magistrații vor lua în discuție doar cazurile pe care le consideră urgențe, deși vor intra în sala de judecată, iar programul cu publicul se desfășoară normal. Protestul va dura până pe 7 martie.

28 Februarie 2019, 13:52 (actualizat 28 Februarie 2019, 19:36) Știrile TVR |
Protest la Tribunalul București
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Tribunalul București se alătură astfel protestului magistraților din întreaga țară - vorbim atât de procurori, cât și de judecători. Și ei cer abrogarea ordonanței recent intrate în vigoare și care vizează modificări în justiție, a transmis Andreea Anghel, jurnalist TVR.

Programul cu publicul se va desfășura totuși normal, iar judecătorii vor fi prezenți în sala de judecată, însă au decis să judece doar cauzele care sunt considerate de către ei urgențe.

Până pe 7 martie, cei care au procese sunt sfătuiți de către conducere să vină la tribunal, iar judecătorul va fi cel care va decide dacă va lua cauza în discuție, a precizat Andreea Anghel pentru Telejurnal.

Potrivit unui comunicat al Tribunalului Bucureşti citat de Agerpres, judecătorii mai solicită:

  • Avocatul Poporului să sesizeze Curtea Constituţională în legătură neconstituţionalitatea a patru ordonanţe de urgenţă (OUG 77/2018, OUG 90/2018, OUG 92/2018 şi OUG 7/2019);
  • redobândirea imediată de către CSM a caracterului veritabil de organism colegial şi sistarea emiterii unor comunicate de presă de către preşedintele Consiliului;
  • încetarea atacurilor factorilor politici la adresa statului de drept şi a magistraţilor;
  • simplificarea evaluării activităţii membrilor CSM şi a procedurii de revocare a acestora;
  • suspendarea activităţii Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie până la pronunţarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene asupra măsurilor provizorii solicitate în dosarul C-127/19.

Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au adoptat o declaraţie de principiu în legătură cu situaţia cu care se confruntă în ultima perioadă sistemul judiciar. Declarația va fi afișată la uşile sălilor de judecată şi va fi publicată pe site-ul instanţei.

În plus, s-a hotărât sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri urgente pentru punerea în aplicare a dispoziţiilor legale referitoare la asigurarea profesională obligatorie a judecătorilor şi procurorilor.

Magistrații au decis să sesizeze CSM şi Ministerul Justiţiei cu privire la necesitatea alocării unor resurse materiale şi umane adecvate desfăşurării în condiţii optime a activităţii judiciare la Tribunalul Bucureşti.

"Judecătorii Tribunalului Bucureşti arată că justiţia ca serviciu public nu poate funcţiona fără alocarea unui buget corespunzător menit să asigure justiţiabililor condiţii decente pentru derularea procedurilor judiciare. Magistraţii Tribunalului Bucureşti solicită Ministrului Justiţiei prezentarea unui răspuns asumat şi detaliat, până la data de 01.06.2019, dată fiind calitatea sa de autoritate cu iniţiativă legislativă şi ordonator principal de credite", mai subliniază reprezentanții instituției în comunicat.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 4°C 3°C
CLUJ 6°C 7°C
CONSTANTA 6°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 6°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI