Magistrații au fost invitați la consultări de premierul Viorica Dăncilă. "Independența justiției nu se negociază!" - răspunsul Forumului Judecătorilor

Premierul i-a invitat la discuții despre modificările aduse legilor justiției pe reprezentanții CSM și ai asociațiilor de magistrați. "Independența justiției nu se negociază! Orice dialog referitor la adoptarea OUG nr.7/2019 trebuia inițiat anterior emiterii sale, iar nu post factum", i-au răspuns Forumul Judecătorilor din România, asociația "Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor" și asociația "Inițiativa pentru Justiție".

24 Februarie 2019, 14:27 (actualizat 24 Februarie 2019, 21:30) Știrile TVR |
Trei asociații de magistrați refuză negocierile
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Forumul Judecătorilor i-a transmis premierului că singura soluție aflată în acest moment la îndemâna legiuitorului este abrogarea imediată și în integralitate a actului normativ.

"Reiterăm faptul că Guvernul României și Parlamentul României au refuzat constant să ia în considerare argumentele și soluțiile constituționale prin care să respecte convențiile internaționale la care România a aderat, transmise în ultimii doi ani de corpul magistraților, care s-au opus inițiativelor legislative într-o majoritate covârșitoare (peste 90% dintre judecători și procurori), iar adoptarea unor modificări ale legislației privind organizarea judiciară, prin Ordonanțe de urgență ale Guvernului, fără respectarea unor rigori minime de transparență decizională și fără consultarea reală și efectivă a corpului magistraților este contrară angajamentelor internaționale ale Statului român", subliniază magistrații.

Cele 3 organizații arată că, înainte de invita asociațiile profesionale ale magistraților la discuții generale, în contextul protestelor publice masive organizate de magistrați pentru respectarea statului de drept, executivul "avea obligația de a da o minimă dovadă de respectare a recomandărilor din Raportul Comisiei Europene dat publicității în luna noiembrie 2018, a concluziilor avizului Comisiei de la Veneția din octombrie 2018, precum și a concluziilor și recomandărilor raportului GRECO din martie 2018, a căror punere în practică era posibilă cu ocazia intervențiilor legislative prin care s-au adus modificări legilor justiției".

"Prin urmare, Guvernul are obligația de a lua măsuri pozitive de natură legislativă sau administrativă în scopul suspendării imediate a punerii în aplicare a dispozițiilor din legile justiției și ordonanțele de urgență subsecvente criticate de Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia şi GRECO, revizuirea acestor acte normative urmând a fi realizată prin discuții profesioniste și concrete, iar nu prin consultări formale, stabilite la prânzul de week-end și fără o agendă serioasă", se adaugă în comunicatul transmis presei de Forumul Judecătorilor din România, asociația "Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor" și asociația "Inițiativa pentru Justiție".

Organizațiile mai cer eliminarea limitărilor adoptate cu privire la libertatea de exprimare a judecătorilor și procurorilor și abrogarea dispozițiilor referitoare la înființarea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor comise de magistrați, "cu o competentă exclusivă care nu mai există în cazul niciunei alte categorii socio-profesionale".

Magistrații mai sunt nemulțumiți și de dispozițiile care prevăd dublarea perioadei de pregătire în cadrul Institutului Național al Magistraturii, respectiv de cele care elimină meritocrația în magistratură.

"Dialogul loial și constructiv între puterile statului poate avea loc doar în momentul în care sunt îndepărtate din legislație dispozițiile care subminează independența justiției și principiile statului de drept", precizează magistrații.

Ei fac un apel la Consiliul Superior al Magistraturii și la alte asociații profesionale să nu trimită reprezentanți la întrevederile propuse - "la care, în mod surprinzător, nu au fost invitați Președintele ICCJ sau Procurorul General al României", după cum constată semnatarii documentului transmis presei -  "cât timp nu se conturează o agendă concretă cu privire la modul în care Guvernul României se angajează să transpună imediat coordonatele trasate de entitățile internaționale indicate".

Conform comunicatului transmis de guvern, reprezentanții CSM și ai asociațiilor de magistrați erau așteptați luni, la ora 15.30, la Palatul Victoria.

Viorica Dăncilă a asigurat asociațiile de magistrați că există întreaga disponibilitate a guvernului "pentru a sprijini toate instituţiile din sistemul judiciar în înfăptuirea unui act de justiţie corect, cu respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor".

Procurorii și judecătorii au decis să protesteze și să suspende activitatea în instanțe, după ce guvernul a modificat din nou, prin ordonanță de urgență, legile justiției.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 19°C
IASI 13°C 8°C
CLUJ 12°C 15°C
CONSTANTA 18°C 20°C
CRAIOVA 13°C 15°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI