Lider mafiot din Republica Moldova, capturat în România. Ion Gușan este „hoț în lege”, care îi dă drept de viață și de moarte asupra interlopilor pe care îi conduce

25 mai 2022, 17:14
În urmă cu câteva zile în România, Franța și Republica Moldova se desfășurau percheziții de amploare. 14 membri au unei grupării criminale, Patron, din Republica Moldova au fost prinși în timpul operațiunilor. În București a fost capturat chiar Ion Gruşan, liderul celor din Patron, și patru dintre locotenenții lui.
Bogdan Ghebaur, purtătorul de cuvânt al Poliției Române: „Polițiștii DIC și DOS au efectuat patru percheziții în București și Ilfov, pentru a prinde persoanele bănuite de săvârșirea infracțiunilor de constituire grup infracțional organizat, furt calificat cu consecințe deosebit de grave, șantaj, tăinuire și spălarea banilor.”

Operațiunile au avut loc la cererea Franței, care a emise mandate europene de anchetă pentru Gușan și membri ai grupării lui.
Depistarea liderului grupării Patron a fost destul de dificilă, spun surse judiciare, pentru că bărbatul închiriase mai multe apartamente în Capitală și aproape zilnic schimba adresa la care locuia. De asemenea, mașina lui personală nu se afla niciodată în clădirea în care se afla și liderul grupării.”

În București, Gusan se pare că își stabilise un fel de centru de putere de unde controla activitatea internațională a grupării principale, dar și a altor grupuri infracționale mai mici. Toate ar fi subordonate celui poreclit Nicu Patron, un personaj care face parte se pare dintr-o elită a infractorilor din spațiul de influență rusesc.
În lumea interlopă rusească, Ion Gușan are rangul de hoț în lege. Sunt câteva sute de hoți în lege, care conduc cele mai importante grupări criminale din zona rusă”, susțin surse judiciare. „Aceștia au drept de viață și de moarte asupra membrilor grupărilor pe care le conduc.”
Ion Gușan este o cunoștință mai veche a polițiștilor români, care l-au mai capturat în trecut. Condamnat la aproape 15 ani de închisoare pentru constituire de grup infracțional organizat, el a fost achitat ca urmare a unei decizii CCR din 2020 legate de neconstituționalitatea interceptărilor SRI în dosarele penale. DIICOT a atacat decizia, iar apelul se judecă la Înalta Curte de Casație și Justiție.


Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite