Mafia câinilor. Traficanții câștigă peste 24 de miliarde de euro pe an

1 noiembrie 2019, 18:21

Câinii pot fi exportați legal în Europa numai de la vârsta de 15 săptămâni, după ce li s-au administrat vaccinurile obligatorii. Și totuși, în presa germană apar mereu titluri ca: „Poliția oprește transport ilegal de câini din Europa de Est”.

Cea mai mare sursă de exporturi ilegale de câini e România, de unde pleacă anual peste 5000 de animale. Tara țintă numărul unu – Germania.

Spre deosebire de Ungaria, de unde se aduc ilegal în mare măsură câini de rasă, mafia exportă din România câinii nimănui. Așa-zișii salvatori din Germania lucrează cu parteneri români.

Marius Chirca luptă împotriva maltratării câinilor fără stăpân la celălalt capăt al spiralei mafiote. Depune plângeri penale, încearcă să schimbe legile, să oprească traficul. La fel ca Stefan în Germania, se confruntă și el permanent cu atacuri din partea traficanților.

Cu fotogragfii cât mai dramatice postate pe platforme online se câștigă sume uriașe. Așa-zișii salvatori din Germania, împreună cu partenerii de „afaceri” din România, adună masiv donații pe internet. Și astfel se pune în mișcare o adevărată mașinărie de făcut bani, povestește Marius.

Sumele sunt fabuloase, iar fenomenul este cunoscut și de autorități, și de ONG-uri.

Conform legislației UE, câinii care părăsesc țara trebuie să fie microcipati și înregistrați în baza de date europeană TRACES. Cipul oferă informații despre vaccinuri și despre istoria câinelui. Cea mai importantă verigă în această mafie a câinilor sunt veterinarii corupți care eliberează documente false.

În principiu, găsirea unei familii iubitoare în străinătate pentru un câine mai puțin norocos e o faptă nobilă. Există și câteva organizații serioase, cărora le pasă într-adevăr de bunăstarea animalelor fără stăpân. Și totuși, sau poate chiar din cauza situației precare a patrupedelor din România, care produce compasiune în rândul oamenilor bine intenționați, mafia câinilor a devenit un fenomen în Europa.

Recent, Austria și Elveția au interzis comercializarea animalelor pe internet. În Germania nu se preconizează o astfel de măsură în viitorul apropiat. Business-ul e încă în floare. Aici și în restul Europei se câștigă în continuare miliarde de euro de pe urma patrupedelor nevinovate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite