Marcel Boloș: Guvernul trebuie să ia niște decizii directe, tranșante în privința decarbonizării și a legii avertizorilor de integritate, pentru a debloca cererea de plată numărul doi din PNRR

România mai are la dipoziţie mai puțin de o lună pentru a rezolva condițiile necesare deblocării banilor din a doua tranşă din PNRR. Sumele sunt blocate din cauza legii avertizorilor de integritate şi pentru că nu s-a găsit o soluție pentru oprirea centralei Rovinari.

 

07 Martie 2023, 08:17 (actualizat 07 Martie 2023, 08:46) Știrile TVR |

Guvernul trebuie să ia niște decizii directe, tranșante, că să rezolve situația pe care o credeam simplă, dar, se pare că nu există decât calea implementării PNRR așa cum a fost negociat și aprobat. Respectiv, pentru decarbonizare și noi avem acolo, în urma discuțiilor cu Comisia, posibilitatea de a trece în conservare anumite grupuri energetice și a le folosi pe piața dezechilibrelor, a explicat Marcel Boloș.

Deci, din acest punct de vedere va trebui ajutat din nou cadrul legislativ ca să putem să trecem obstacolul pentru cererea de plată numărul doi, eu spun că este obligatorie această decizie, cu toate că, nu este o decizie ușoară, ea afectează sistemul energetic national. Va trebui să renunțăm la aceste condiționări pentru ca aceste tipuri de sesizări anonime, care vin de la avertizorii de integritate să poată să fie analizate de instituțiile statului și ele să fie în măsură să decidă dacă merg pe calea anchetei sau urmează o anumită cale. Sunt două decizii extrem de importante, a subliniat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene din România.

Noi vom prezenta un material în ședință de miercuri, pentru ca aceste decizii să fie fundamentate și să fie luate într-o perioadă rezonabilă de timp ca să putem să mergem mai departe cu cererea de plata numărul doi. În caz contrar, plata parțială, care poate să  înseamne până 700 de milioane de euro, care daca în 6 luni nu sunt rezolvate problemele, îi pierdem, a subliniat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene din România, Marcel Boloș,  la TVR.
Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 25°C
IASI 20°C 21°C
CLUJ 21°C 20°C
CONSTANTA 27°C 23°C
CRAIOVA 28°C 24°C
BRASOV 21°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI