MAE: Programul de lucru cu publicul pentru eliberarea paşapoartelor, prelungit cu două ore în București și 31 de județe

Pașaport
Pașaport
24 iunie 2019, 10:59

MAE precizează că de la începutul verii au fost eliberate aproximativ 135.000 de paşapoarte, fără a fi înregistrată o depăşire a termenului de 10 zile lucrătoare în care se eliberează documentul de călătorie pe tot parcursul anului la nivelul întregii ţări.

„Menţionăm că, deşi normele legale în vigoare prevăd un termen de 15 zile lucrătoare pentru eliberarea paşapoartelor simple electronice, în practică acestea se eliberează în doar 10 zile lucrătoare. Perioada de emitere a documentului de călătorie românesc – 10 zile lucrătoare – este una rezonabilă la nivel european, luând spre exemplu Franţa, unde acest document se eliberează în 2-4 săptămâni sau Germania cu o perioadă de aşteptare de 4-6 săptămâni”, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis Agerpres.

Pentru evitarea aglomeraţiei la depunerea cererilor de eliberare a paşaportului, solicitanţii au posibilitatea de a se programa online, pe site-ul https://www.epasapoarte.ro/, iar pentru a nu mai sta la coadă pentru a ridica paşaportul a fost introdusă posibilitatea expedierii paşaportului simplu electronic prin poştă.

De asemenea, cetăţenii pot verifica stadiul cererii lor la adresa https://epasapoarte.ro/verifica/, existând posibilitatea ca acesta să fie eliberat mai devreme decât termenul comunicat la depunerea solicitării.

„Amintim că începând cu data de 1 ianuarie 2019 au fost puse în circulaţie noile modele de paşapoarte electronice cu elemente suplimentare de siguranţă, fiind printre cele mai de greu de contrafăcut din lume, ceea ce presupune o perioadă specifică pentru implementarea tuturor elementelor de protecţie, unele vizibile cu ochiul liber, altele doar în anumite spectre de lumină”, se arată în comunicat.

Elementele de securitate au la bază noile tehnologii în materie, cum ar fi desene stilizate, microtext, diferite tehnici de imprimare şi elemente optic variabile, dar şi unele realizate prin nanotehnologie.

Sunt utilizate cerneluri speciale, hârtie de securitate cu filigran şi fir metalic, fir de coasere în trei culori (roşu, galben şi albastru), una dintre culori fiind fluorescentă. În masa hârtiei este inserat un fir metalic fluorescent, care, în lumină UV, reacţionează în trei culori (roşu, galben-verzui şi albastru), mai arată MAE.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite