MAE: Misiunea experţilor europeni reconfirmă că România îndeplineşte toate condiţiile pentru aplicarea acquis-ului Schengen

Spațiul Schengen
Spațiul Schengen
23 noiembrie 2022, 13:16

Într-un comunicat remis miercuri, Ministerul Afacerilor Externe salută raportul misiunii voluntare complementare de evaluare privind implementarea de către România a acquis-ului Schengen, misiune derulată simultan la Bucureşti şi Istanbul.

MAE precizează că la misiunea de evaluare au participat şapte experţi din partea Comisiei Europene, doi experţi ai Consiliului UE, precum şi experţi din Cehia, Germania, Olanda şi Suedia.

Vizita a fost organizată ca rezultat al deschiderii exprimate de autorităţile române, ulterior vizitei voluntare din 9-11 octombrie, de a oferi orice informaţii suplimentare şi de a facilita orice demersuri care să permită formularea de către partenerii europeni a unei decizii politice în favoarea aderării României la spaţiul Schengen.

Componenta distinctă privind politica de vize a urmărit atât dimensiunea activităţii consulare de acordare de vize, cât şi cea a gestiunii Sistemului de Informaţii privind vizele prin raportare la reglementările în domeniul protecţiei datelor.

„Concluziile vizitei pe cele două componente confirmă implementarea şi respectarea strictă şi deplină de către ţara noastră, prin intermediul MAE, a procedurilor prevăzute de legislaţia europeană relevantă în procesul de preluare, procesare şi analiză a cererilor de viză, precum şi faptul că aceste proceduri se realizează într-o manieră solidă, bazate pe decizii bine argumentate, o pregătire profesională corespunzătoare a personalului consular, precum şi pe o infrastructură IT la standarde foarte înalte. De asemenea, experţii au apreciat respectarea de către autorităţile române, inclusiv de către MAE, a prevederilor relevante din legislaţia europeană referitoare la protecţia datelor„, declară MAE.

Aceste concluzii reprezintă, în egală măsură, o reconfirmare a rezultatelor pozitive ale eforturilor intense întreprinse de MAE în ultimii ani pentru modernizarea, debirocratizarea, digitalizarea şi eficientizarea activităţii consulare, inclusiv pe componenta referitoare la acordarea vizelor, în conformitate cu acquis-ul european în materie şi în beneficiul cetăţenilor.

„MAE îşi exprimă satisfacţia cu privire la faptul că experţii europeni care au participat la misiunea complementară de evaluare de la Bucureşti şi Istanbul au reconfirmat că România îndeplineşte, în continuare, toate condiţiile necesare pentru aplicarea în integralitate a acquis-ului Schengen, inclusiv în ceea ce priveşte politica de vize şi protecţia datelor. Astfel, această evaluare complementară întăreşte constatările din raportul elaborat după vizita voluntară din luna octombrie 2022, raport publicat la 16 noiembrie 2022, împreună cu Comunicarea Comisiei Europene referitoare la extinderea spaţiului Schengen, reconfirmând astfel caracterul obiectiv şi pe deplin justificat al demersurilor active ale României pentru aderarea la Schengen”, precizează Ministerul de Externe.

De asemenea, MAE îşi exprimă încrederea că rezultatele vizitei complementare vor fi analizate cu deosebită atenţie şi deschidere de către toţi partenerii europeni în sensul recunoaşterii valorii adăugate certe pe care România o va aduce, prin aderarea sa la spaţiul Schengen, securităţii acestui spaţiu şi Uniunii Europene în ansamblu.

MAE precizează că va continua demersurile sale susţinute pentru promovarea obiectivului vizând adoptarea deciziei de aderare a României la spaţiul Schengen.

Conform celor anunţate de comisarul european Ylva Johansson, în contextul publicării, de către Comisia Europeană, la 16 noiembrie, a Comunicării intitulate „Construirea unui spaţiu Schengen mai puternic prin participarea deplină a Bulgariei, României şi Croaţiei la spaţiul fără controale la frontiere interne”, la 17 noiembrie a avut loc, simultan la Bucureşti şi Istanbul, o vizită complementară de evaluare care a avut ca scop obţinerea de informaţii suplimentare privind aplicarea acquis-ului Schengen în special în domeniul vizelor şi protecţiei datelor.

Ca parte a misiunii complementare, autorităţile române au oferit informaţii punctuale referitoare la cooperarea judiciară în materie penală cu celelalte state membre.

Din perspectiva competenţelor directe ale MAE, misiunea a vizat două paliere de verificare concomitentă, materializate printr-o întâlnire la Bucureşti pe tema protecţiei datelor cu caracter personal, în contextul compatibilizării Sistemului Naţional de Informaţii privind Vizele cu sistemul centralizat utilizat de statele membre Schengen, respectiv o vizită la sediul Consulatului General al României la Istanbul, unde a fost urmărit procesul de preluare, procesare şi eliberare a vizelor.

La toate componentele vizitei (atât la cele desfăşurate la faţa locului, în România şi la Istanbul, cât la cea vizând furnizare de informaţii) au participat în total şapte experţi din partea Comisiei Europene, doi experţi ai Consiliului UE, precum şi experţi din Cehia, Germania, Olanda şi Suedia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite