MAE: Alți 14 cetățeni români și doi membri de familie au părăsit Sudanul

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, în urma demersurilor task force-ului interinstituțional convocat de ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu la data de 16 aprilie 2023, alți 14 cetățeni români și doi membri de familie au părăsit Sudanul.

28 Aprilie 2023, 17:07 (actualizat 28 Aprilie 2023, 20:58) Știrile TVR |
Alți 14 cetățeni români evacuați din Sudan
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Astfel, 13 cetățeni români și doi membri de familie (un cetățean sudanez și un cetățean egiptean) au părăsit teritoriul sudanez și au intrat pe teritoriul egiptean. MAE va acorda sprijinul necesar pentru repatrierea ulterioară în România pentru un număr de nouă cetățeni români și un membru de familie, cetățean sudanez dintre cele 15 persoane anterior menționate, prin eliberarea documentelor de călătorie, asigurarea transportului până la Cairo și, ulterior, pe cale aeriană, până la București. Alți patru cetățeni români și un membru de familie cetățean egiptean dintre cele 15 persoane menționate anterior au informat că doresc să rămână pe teritoriul statului egiptean.

Totodată, cu sprijinul Ambasadei României la Riad și al Ambasadei Arabiei Saudite în Sudan, un alt cetățean român a părăsit teritoriul sudanez cu destinația Arabia Saudită.

De asemenea, cei doi cetățeni români, mamă și copil, care au părăsit teritoriul Sudanului în cursul zilei de 26 aprilie cu un zbor special de evacuare organizat de către autoritățile suedeze până în Djibouti, au ajuns în România astăzi. Centrala MAE și Consulatul General al României la Paris au acordat sprijinul necesar pentru repatrierea în România, prin asigurarea transportului din Djibouti spre țară și îndeplinirea tuturor formalităților de tranzit.

MAE folosește acest prilej pentru a adresa mulțumiri autorităților egiptene, franceze și saudite, pentru întregul sprijin oferit în vederea evacuării în siguranță a cetățenilor români.

Ambasadele României la Addis Abeba și Cairo au în atenție situația altor cinci cetățeni români şi un membru de familie, cetățean sudanez, aflați în Sudan, pe care îi sprijină să părăsească pe cale rutieră teritoriul Sudanului și să intre în Republica Arabă Egipt.

La acest moment, potrivit datelor deținute de Ambasada României la Addis Abeba, în Sudan se mai află încă 7 cetățeni români și 3 membri de familie (cetățeni sudanezi), care au solicitat sprijin în vederea evacuării.

Task force-ul interinstituțional își continuă activitatea în regim 24h/7zile, monitorizează evoluțiile din Sudan și menține legătura cu cetățenii români aflați încă în Sudan, precum și cu celelalte state membre UE și partenere, în vederea evacuării cetățenilor români și a membrilor de familie ai acestora care și-au exprimat dorința de a fi evacuați.

MAE reamintește că, având în vedere deteriorarea situației de securitate, începând cu data 17 aprilie 2023 a fost ridicată alerta de călătorie pentru Sudan la nivelul 8 din 9 (Manifestați atenție deosebită – www.mae.ro/travel-alerts/2924) și recomandă tuturor cetățenilor români care se mai află pe teritoriul Sudanului să părăsească imediat această țară.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 33°C 30°C
IASI 30°C 30°C
CLUJ 28°C 28°C
CONSTANTA 26°C 26°C
CRAIOVA 32°C 28°C
BRASOV 31°C 27°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI