CNSU a aprobat repatrierea cetăţenilor români blocați în Maroc după suspendarea zborurilor din cauza noii variante de coronavirus

30 noiembrie 2021, 11:20

De frica de infectare cu cea mai nouă variantă a coronavirusului, Omicron,  tot mai multe țări iau măsuri dure. Marocul şi-a închis graniţele pentru două săptămâni. Niciun avion cu pasageri nu mai poate ateriza sau decola, iar mai mulţi turişti aflați în vacanţă au rămas blocaţi. Printre ei, zeci de români. Într-o ședință de urgență, autoritățile au decis că aceștia vor fi aduși în țară cu o aeronavă TAROM.

Încă de duminică, Ministerul Român de Externe anunță că autoritățile marocane au hotărât suspendarea tuturor zborurilor, din 29 noiembrie. Cu un minut înainte de miezul nopții, țara din nordul Africii și-a închis granițele, iar pe aeroporturi cursele de pasageri au fost anulate. Vestea i-a luat prin surprindere pe mulți turiști străini, printre care și români.

Într-o postare pe Facebook, Ambasada României la Rabat le-a transmis românilor care au dificultăți la întoarcerea în țară să contacteze consulatul. Zeci de turiști s-au mobilizat pe rețelele sociale și au cerut ajutor.

La București, autoritățile au anunțat că vor trimite în Maroc o aeronavă TAROM care să-i aducă acasă pe români.

Autoritățile române și agenții de turism atrag atenția că în această perioadă călătoriile în străinătate pot fi pline de surprize mai puțin plăcute.

Zborurile dinspre și către Maroc rămân suspendate până pe 13 decembrie. Dar nu este exclus că autoritățile marocane să prelungească restricțiile.

ACTUALIZARE Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, marţi, aprobarea repatrierii cetăţenilor români aflaţi în Regatul Maroc.

Pentru punerea în executare a acestor prevederi, se abilitează Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, prin Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM, să întreprindă măsurile din competenţă, se menţionează în document.

Totodată, costurile vor fi asigurate din bugetul de stat, de la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prin bugetele ministerelor implicate şi prin Mecanismul European pentru Protecţie Civilă, precizează CNSU.

MAE: Ambasada României la Rabat gestionează situaţia a 72 de turişti români

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat marți că, în contextul deciziei autorităţilor marocane de suspendare a zborurilor comerciale cu destinaţia Maroc, ca urmare a noii variante de coronavirus, Ambasada României la Rabat gestionează, la acest moment, situaţia a 72 de turişti români ale căror curse au fost anulate de către companiile aeriene la care aceştia aveau rezervări.

Marocul şi-a închis graniţele pentru două săptămâni. Astfel că niciun avion cu pasageri nu mai poate ateriza sau decola. Din această cauză mulţi turişti aflaţi în vacanţă în Maroc au rămas blocaţi. Printre ei și zeci de români, care cer ajutor să se întoarcă acasă. Autorităţile caută soluţii ca să îi aducă în România.

Maroc a luat decizia inchiderii granitelor din cauza noii variante de coronavirus, Omicron. Măsura a intrat în vigoare la miezul nopții. Într-o postare pe Facebook, Ambasada României la Rabat a făcut apel la românii care au dificultăți cu întoarcerea acasă să contacteze Consulatul.

Tot pe Facebook aproape 30 de persoane au cerut  până acum ajutor autorităților, cerându-le sprijinul. Este vorba de mai multe familii sau grupuri de turiști care și-au petrecut vacanța în Maroc, iar acum nu au cum să se mai întoarcă în România.

Potrivit Ministerului Român al Afacerilor Externe, Ambasada României la Rabat are în acest moment în atenție peste 70 de români ale căror curse aeriene au fost suspendate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă