MAE: România își menține convingerea că întrunește condițiile pentru ridicarea MCV

MAE
MAE
13 noiembrie 2018, 22:12

MAE subliniază că „România este un stat cu o democraţie matură şi are mecanismele democratice şi constituţionale necesare pentru a lua propriile decizii, în deplin acord cu valorile europene”.

„Plecând de la maturitatea sa democratică şi determinarea de a contribui la dezvoltarea UE, obiectivele şi acţiunile României în calitate de Preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene vor fi pe deplin racordate la valorile europene şi vor demonstra susţinerea constantă pentru proiectul Uniunii, inclusiv la nivel înalt, în agenda Summitului de la Sibiu”, arată MAE.

Referitor la rezoluţia Parlamentului European privind statul de drept în România, MAE precizează că legile invocate „au fost adoptate după consultări publice semnificative şi au făcut obiectul unei dezbateri extinse în interiorul societăţii româneşti”.

„Mai mult decât atât, dreptul opoziţiei parlamentare de a le contesta la Curtea Constituţională a fost respectat pe deplin. În acelaşi timp, scopul avut în vedere de forul legislativ a fost unul în conformitate cu valorile comune ale statelor membre ale Uniunii Europene – respectarea drepturilor fundamentale ale tuturor cetăţenilor, îmbunătăţirea sistemului şi a actului de justiţie şi eliminarea abuzurilor”, punctează ministerul.

Prin urmare, rezultatul pe care România şi l-a propus „a fost întotdeauna unul de îmbunătăţire a sistemului de justiţie”. „Toate sistemele judiciare sunt perfectibile, iar preocuparea pentru perfecţionarea acestora, în conformitate cu experienţa acumulată şi problemele specifice fiecărui stat, reprezintă o practică democratică normală”, adaugă MAE.

De asemenea, MAE menţionează că pe întreg parcursul legislativ, România „a demonstrat o deschidere către dialog real şi concret cu instituţiile Uniunii Europene şi partenerii săi externi, poziţie necesară şi normală în condiţiile apartenenţei la o comunitate de state cu valori democratice comune”.

„Vom continua această politică pentru a asigura mai buna înţelegere a proceselor care se derulează în România”, adaugă MAE.

Totodată, MAE abordează şi evenimentele din 10 august, care „fac obiectul unor investigaţii în curs, efectuate de către instituţiile judiciare române abilitate”.

„Considerăm inoportună orice antepronunţare pe această temă. Subliniem că România este preocupată permanent de asigurarea respectării tuturor drepturilor fundamentale şi, în acelaşi timp, de asigurarea ordinii publice în beneficiul colectiv al cetăţenilor români”, afirmă MAE.

Totodată, ministerul îşi arată disponibilitatea de a coopera cu instituţiile europene pe tema justiţiei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite