MAE, reacție după declarațiile lui Salvini despre „importurile de sclavi”: România acţionează pentru combaterea migraţiei ilegale şi a traficului de persoane

9 august 2018, 20:32

„Situaţia cetăţenilor care comit infracţiuni trebuie abordată fără stereotipii şi, în nici un caz, pe baze etnice sau nerespectând principiului nediscriminării. Legea trebuie să se aplice, în mod egal şi ferm, indiferent de cetăţenie sau de etnie. Ca stat membru al UE, România manifestă o intensă preocupare şi acţionează pentru prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a traficului de persoane, indiferent sub ce formă se manifestă: cerşetorie, exploatare sexuală, exploatare prin muncă etc”, arată ministerul.

MAE afirmă că România „îşi asumă responsabilităţile care îi revin în ceea ce priveşte modul în care propriii cetăţeni se comportă în străinătate, aliniindu-se standardelor internaţionale în domeniul prevenirii şi combaterii traficului de fiinţe umane, fiind parte la principalele instrumente internaţionale în materie”.

În ceea ce priveşte numărul mare de cetăţeni români care se află pe teritoriul Italiei sau al oricărei alte ţări, precizează ministerul, „România colaborează strâns cu autorităţile din statele gazdă pentru gestionarea şi prevenirea problemelor ce derivă din acest fenomen şi este gata să intensifice această colaborare”.

De asemenea, cu privire la cooperarea bilaterală în domeniul Afacerilor Interne, în prezent, arată MAE, România dispune de o reţea de ataşaţi de afaceri interne sau ofiţeri de legătură în majoritatea statelor europene, în special în zonele în care se regăsesc comunităţi importante de cetăţeni români. „Ministerul Afacerilor Externe menţine o strânsă colaborare cu ataşaţii de interne, implicarea directă a acestora a devenit tot mai necesară în procesul de prevenire şi combatere a traficului de persoane, în special în zonele în care se regăsesc comunităţi importante de cetăţeni români”, se arată în comunicat.

Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul pentru Românii de Pretutindeni au iniţiat o serie de demersuri în colaborare cu alte instituţii (Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane din adrul Ministerului Afacerilor Interne), în scopul prevenirii situaţiilor de exploatare a cetăţenilor români. Au fost lansate pe diverse căi de comunicare campanii de informare publică, având ca obiectiv conştientizarea riscurilor muncii ilegale şi ale traficului de persoane sub forma exploatării prin muncă.

De asemenea, evidenţiază MAE, reprezentanţii misiunilor diplomatice şi ale oficiilor consulare române au organizat (ambasadorul României în Italia, consulii, ataşaţii de muncă şi afaceri interne) numeroase deplasări în regiunile de risc sau unde au fost semnalate şi identificate cazuri de trafic de persoane cu victime de cetăţenie română, pentru demersuri de asistenţă consulară şi pentru stabilirea unei cooperări eficiente cu autorităţile locale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite