MAE: 16 cetățeni români au părăsit Afganistanul luni noapte. O celula de criză reevaluează situaţia

17 august 2021, 12:44

Ministerul de Externe a anunţat că 16 români au părăsit Afganistanul în cursul nopţii trecute. Şi a precizat că în urma negocierilor oficiale cu aliaţii din NATO, aceştia au fost preluaţi de avioane militare britanice şi americane. Surse diplomatice susţin că aceştia au ajuns în destinaţii sigure din Orientul Mijlociu, ca Dubai sau Qatar. Şi urmează să se repatreize cu zboruri civile. Printre aceştia este şi Daniela Onofrei, care a lucrat până acum în Afganistan.

Daniela Onofrei: Am reuşit să plec cu un zbor britanic. Din ce ştiu eu, marea majoritate au reuşit să plece azi dimineaţă şi sunt deja pe drum spre o destinaţie sigură. Nu am informaţii despre câţi români au mai rămas în Kabul, dar oricum nu mai sunt foarte mulţi şi vor pleca şi ei în decursul zilei de astăzi. Atmosfera în Kabul era destul de liniştită şi toată lumea este în siguranţă acolo.

Potrivit Ministerului de Externe, după cel mai recent apel pentru evacuare, a fost înregistrată prezența a încă 7 cetățeni români. Iar în acest moment mai sunt în Afganistan 27 de români.

Între timp, Ministerul Apărării şi Forţele Aeriene Române au pregătit pentru decolare un avion militar cu destinaţia Kabul. La ora 12 se aştepta ultima autorizație de survol pentru o parte a traseului de zbor.

Ieri, preşedintele Klaus Iohannis a cerut implicarea de urgenţă a forţelor aeriene pentru evacuarea cetăţenilor români.

Potrivit ultimelor informaţii, civilii afgani au părăsit pista aeroportului din Kabul. Din această dimineaţă se zboară normal şi tot mai multe avioane vin să evacueze ultimii cetăţeni străini rămaşi în Afganistan.

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite