Macheta viitoarei stații orbitale ruse a fost prezentată în premieră. Rusia a anunțat că se retrage din programul Stației Spațiale Internaționale după 2024

Agenția Spațială Rusă a prezentat pentru prima oară macheta viitoarei stații orbitale naționale. Evenimentul sugerează că Moscova este decisă să abandoneze Stația Spațială Internațională.

17 August 2022, 10:17 (actualizat 17 August 2022, 10:19) Știrile TVR |

Politicieni de la Moscova considerați adepți ai liniei dure consideră că retragerea din proiectul internațional este o ruptură istorică de Occident, determinată de sancțiunile adoptate după invazia rusă din Ucraina. Ar fi un pas spre reducerea dependenței de națiunile vestice și reorientarea către China sau Iran.

Ilia Zeleznov, inginer: "Diferenţa semnificativă faţă de Staţia Spaţială Internaţională este că în acest caz este un proiect naţional. Va fi mai puternică şi va avea două module energetice. Va avea şi un modul pentru activităţi în spaţiul deschis. Un alt modul va fi folosit pentru lucrări de întreţinere şi lansarea de vehicule spaţiale."

Zeleznov a precizat că nu există un calendar fix și că mai întâi trebuie finalizat proiectul. Iuri Borisov, numit de Vladimir Putin în fruntea Roscosmos luna trecută, a anunțat că Rusia se va retrage din programul Stației Spațiale Internaționale după 2024.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 15°C 13°C
CONSTANTA 20°C 18°C
CRAIOVA 20°C 18°C
BRASOV 14°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI